Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Te mooi

Net zoals iedereen kijk ik dit jaar onwijs veel films. En waar J me de classics laat zien op cultgebied, verras ik hem met mijn lievelingen.

Mr Horror viel bij een sinterklaassurprise nog vreselijk door de mand als Mr Romance, dus die inhaalslag maken we. Vandaag met Out of Africa.

Vliegtuigje

Van die films waar je je enorme huilbuien bij herinnert, ik heb er wel meer. Vaak bij herkijken best traag. Bij een eerste poging Out of Africa viel J in slaap en werd ik heel boos. Vandaag zit hij rechtop en kijken we zelfs na de drie uur lange film nog de eindeloze extra’s op mijn dvd’tje. En daar hoor ik Meryl Streep ineens zeggen dat zij Karen Blixen speelt met de onderliggende tragiek van een vrouw die houdt van een man die ‘more beautiful’ is dan zijzelf.
En dat hakt er meer in dan die hele film zelf. Want zie: daar hebben we de stralende Denys Finch Hatton, de vrouwen vallen als bosjes voor hem, maar hij valt vooral voor de vrijheid. En wat een mooie vrijheid is dat in Out of Africa: met zijn vliegtuigje door de eindeloze savannen, rennende buffels, giraffen, olifanten, zonsondergangen en zonsopgangen… Precies daarheen neemt hij zijn geliefde Karen mee, leert hij haar leeuwen schieten en daarna zitten ze samen bij het vuur in de nacht onder de ongelooflijke sterrenhemel. Totdat zij -met haar rare haar en niet heel erg flatterende hoedjes- weer terug gaat naar haar ranch, waar het keihard en eenzaam werken is en de oogst steeds net niet toereikend. En ondertussen wachten tot ze ineens – ze weet nooit wanneer-  de mooiste muziek weer hoort en dan is ie daar: die prachtige man met zijn grammofoon.

En nu niet zeggen dat Meryl Streep eigenlijk veel mooier is dan Robert Redford… of dat Karen Blixen tot aan de dag van vandaag een icoon is met haar boeken en haar verhaal en wie kent nog ene Denys Finch Hatton… Dat weet ik ook inmiddels. En misschien dat ik daarom deze keer niet moet huilen  bij al dat weemoedig drama. Of nou ja, misschien een beetje.

(en nee ik ga ga hier natuurlijk geen filmfoto’s zetten als ik mijn eigen Out of Africa foto’s heb)

3 reacties op “Te mooi”

Mijn dochter en ik zitten ook voor de zoveelste keer van Out of Africa te genieten.Maar wij vinden de hoedjes Myrel wel heel geweldig. De film blijft heel mooi zelfs al zie je hem voor de zoveelste keer.

Ik wist niet dat Meryl Streep dat gezegd heeft over haar rol. Ik vraag me af of ik dat had willen weten. En ik moet denken aan een bezoek aan het Karen Blixen Museum dat ik heel indrukwekkend vond. Net als haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *