Meestgestelde vragen door kinderen

Waarom ben je schrijver geworden?
Omdat dat is wat ik het allerliefste doe op de hele wereld.

Wat deed je voor je schrijver werd?
Spaans studeren en daarna werken in het theater, bij de film, en als tekstschrijver en journalist. Ik zei vaak dat ik kinderen stom vond en daarom kon ik natuurlijk niet meer met goed fatsoen kinderboeken lezen, laat staan schrijven. Maar toen kreeg ik zelf een dochter en ineens herinnerde ik me weer precies hoe het was om zeven jaar te zijn en De vloek van Woestewolf te lezen. Ik stopte al mijn liefde voor verhalen in het Verhalenkasteel, een project om voorlezen in de klas spannender te maken. Het werd een groot succes.

En je eerste boek?
Op een dag, een paar maanden voor ik heel lang op reis zou gaan (en misschien wel nooit meer terug zou komen) ben ik begonnen. Ik bracht mijn dochters -ik had er toen twee- naar de buren, trok de stekker van de telefoon eruit, veegde mijn bureau leeg en begon met het eerste hoofdstuk van wat uiteindelijk de trilogie de Kroonverhalen zou worden.
Ik schreef als een gek, totdat het moment aanbrak dat ik op reis zou gaan. Toen gaf ik de stapel papier, die inmiddels leek op een boek, aan een uitgever, en trok de wijde wereld in.
Toen ik een half jaar later terugkwam, wilde ik nog maar één ding: weer gaan schrijven. Gelukkig belde toen de uitgever op dat ze het boek wilden gaan uitgeven. Dat telefoongesprek hoorde bij de top tien van beste telefoontjes ooit.

Hoeveel boeken heb je geschreven?
Twintig. De Kroonverhalen zijn ook in Duitsland uitgegeven en Kom hier Rosa in Japan.

Werk je nog steeds voor het Verhalenkasteel, en wat is het precies?
Ik niet meer maar Nancy Wiltink, de verhalenverteller waarmee ik het samen opzette, nog wel. Kijk op haar site! (www.tuinaanzee.nl) . Nu ben ik schoolschrijver.

Waar woon je?
Ik woon overal en nergens. Dat komt omdat ik getrouwd was met een avonturier en zelf ook een soort zigeuner ben. In 2002 reisde ik een half jaar door Zuid Amerika, in 2004 zaten we maandenlang tussen de dieren in Afrika. In 2007 en 2008 trokken we door Europa, het Midden Oosten en Afrika met de Landrover Defender. In 2009 kochten we een boerderij in Andalucia, vlakbij Granada. El cortijo los gitanos, de zigeunerboerderij. Die naam bestond al! En in 2015 verhuisden we weer terug naar Amsterdam. Eerst runde ik zelfs nog een herberg en bakte de hele dag taarten.

Heb je nog bepaalde gewoontes of rituelen tijdens het schrijven?
Hoe meer het boek vordert, hoe groter de troep. Op het laatst liggen er overal papieren met aantekeningen en citaten, kaartjes, opengeslagen boeken, knipsels uit kranten en tijdschriften, afgekloven appels, lege dropzakjes. Ik heb (even tellen) acht magische stenen op mijn bureau liggen en tijdens het schrijven van het Heksenhotel droeg ik al die tijd dezelfde twee sieraden: een vriendschapsring die ik van een Ierse heks had gekregen, en een hanger van een pentagram om mijn nek. Op een geven moment, toen ik kritisch begon te schrijven over de hogepriesteres, werd ik allergisch voor dat pentagram. Het maakte rode uitslag op mijn huid en ik moest het een tijdje afdoen.

Op reis is het anders. De verhalen van Isabel Snoek en Fay het meisje dat kan vliegen heb ik op reis geschreven. Met een laptop, heel vroeg, in de eerste zon. Aan zee, op een berg, aan een rivier… Maar het kan inmiddels eigenlijk overal. Ik heb zelfs wel eens op een wc geschreven (op een soort camping, het was de enige plaats waar stroom was). Als ik maar niet gestoord word en lekker hardop kan kletsen tijdens het schrijven.

Ben jij een heks?
Ik ben niet ingewijd en ik zit niet bij een coven – maar ik ben ook zeker geen fluffbunny.

Lievelings…
Kleur: turquoise
Eten: Frans.
Dier: een zeearend.
Stad: Venetie, Rio de Janeiro, Amsterdam
Land: Mozambique, Brazilie
Schrijver: Hans Christian Andersen.
Boek: De Steffi en Nelly-serie van Annika Thor. De gebroeders Leeuwenhart (Astrid Lindgren). De geur van melisse (Per Nilsson). Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl). Het kleine huis op de prairie (Laura Ingalls) – dat is het ultieme troostboek. En zelf moest ik heel erg huilen bij De boekendief van Markus Zusak en Een weeffout in onze sterren van John Green.
Van vroeger: De kinderkaravaan van An Rutgers van der Loeff. De geheime tuin (Frances Burnett). Alleen op de wereld van Hector Malot.
Plus: de sprookjes van Andersen uit het grote zwarte boek van mijn grootje, bijvoorbeeld De Sneeuwkoningin of De kleine zeemeermin, ongecensureerde versie (dus dat ze toch doodgaat).
En over reizen O wat mooi is Panama van Janosch.
Boekpersonage: Peter Pan (uit het boek dus, niet de film). O, wat zou ik graag willen dat hij zomaar eens aan mijn raam klopte. Daar droom ik van. En dat ik dan met hem mee zou vliegen.

Zijn je verhalen echt gebeurd en gaan ze over jou?

Als je dit vraagt, ga ik toch liegen (zeker als het over Nooit meer lief gaat). Dus misschien zeg ik ja en misschien zeg ik nee, maar of dat waar is weet je nooit.

58 reacties op “Meestgestelde vragen door kinderen”

beste Anna.
Ik hou mijn boekbespreking over vossenjacht.
Ik wilde je laten weten dat ik het boek een spannend boek vind.ik heb om sommige stukjes tekst kunnen lachen en sommige stukjes waren wel ziellig.jammer genoeg woon je erg verweg om bij mij op school te komen,
Ik zit op de basisshool groep 8 laatste jaar mijn school heet het schateiland in Gouda (zuid Holland).
Ik hoop nog een reactie van je terug te krijgen Groetjes Lisa.

hoi a.van praag ik hou mijn boek bespreking over het heksen hotel en ik wou u wat vragen stellen:
hoe kwam u op de inspiratie om dit boek te schrijven ?
heeft u zelf ook eens een heksen kring gelopen?
en hoe kwam u aan alle informatie?
groetjes hong-lin

Ik heb je een mailtje gestuurd en toen ik diezelfde dag nog keek, had ik alweer een mailtje terug! Dat is goeie klantenservice 😀

hoi Anna, ik hou mijn boekbesprewking over De Duistere Diepte. dit is mij 2e boekbespreking al dit jaar, en ik wil graag wat tips VOOR 10 juli. zou je me die willen geven? alvast bedankt… :p

hoi anna van praag,
ik doe mijn boekbespreking over
nooit meer lief ik vind het een geweldig boek!
maar hier een paar vragen:
1. hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?
2. ligt het boek dicht bij jezelf?
3.waarom zitten er geen plaatjes in het boek?
(ik vind het wel fijn maar toch….)
4. en als laatste hoe lang heb je over het schrijven van dit boek gedaan?

ik hoop je niet gestoort te hebben en hoor graag van je.
vriendelijke groet puck

Ha Puck, het boek kwam naar mij toe in plaats van andersom. Ik MOEST het gewoon schrijven. Jaaa, het ligt dicht bij mezelf, zoek even op deze site het artikel in Vrij Nederland op bij ‘Wie is Anna’. Het duurde ongeveer en jaar. En als het voor tien jaar en ouder is wil de uitgever meestal geen plaatjes meer. dan zijn ze bang dat jullie het kinderachtig vinden.
Laat je weten hoe het ging?

Hallo Anna,
Vorig jaar wilde ik mijn boek bespreking over het boek Heksenhotel doen. Toen bleek het dat mijn vriendin dat al ging doen.

Dit jaar zit ik op de middelbare school en greep ik mijn kans voor mijn boek verslag.
Hij gaat over Vossenjacht.

Ik vind je boeken heel leuk.
Ik vind Vossenjacht wel leuker als Heksenhotel.
Spannend en meelevend.

Groetjes!!!
Judith

Dank je voor het compliment Judith, ik schrijf graag meelevende boeken! Laat je weten hoe het ging? Lfs, Anna

Hoi Anna daar ben ik weer 🙂
Ik zou graag willen weten of u prijzen heeft gewonnen voor een boek…

Groetjes
Judith

Nou, minder dan ik zou willen, Judith. Een paar keer een lokale kinderjuryprijs en ook een paar keer kerntitel kinderjury/jonge jury (Duistere diepte, Heksenhotel, Schiet niet op mijn olifant, Vossenjacht). o ja, en de Drentse kei, die staat hier nog steeds trots op mijn bureau. xa

Hoi Anna!
Voor mijn boekverslag kreeg ik een 7.4
Het ging best goed, maar mijn leraar is erg streng.
Doei!! 😀
Groetjes Judtih

Ik vind het heel goed hoor Judith, gefeliciteerd! En ja, dat klopt van de HOI. Lieve groet uit Spanje

Nou ik zit inmiddels in de 2e en hou mijn boekbespreking over kom hier rosa. Maar ik heb weinig informatie over u gevonden en ik zou graag iets meer willen te weten komen voor mijn boekbespreking. groetjes

lieve Anna, je kent me vast nog wel. Van de nederlandse school in turkije. Ik wil zeggen dat ik moord in de jungle een heeeeeeeeeeeeeeeel mooi boek vind. Ik heb hem in 1 dag uitgelezen. Heel ontroerend. Ik vond het heel romantisch door Pascal en Isabel. en het heel spannend van amadou. Ik hou ook heel erg van spioneren dat wou ik vroeger ook worden. Maar dat wil ik nu niet meer. Ik wil schrijver worden!

hoi anna ik doe mijn boekbespreking over nooit meer lief en ik wil even zeggen dat het een geweldig boek is het is het beste boek ooit.

groetjes van een heel lief meisje.

p.s. zou u a.u.b. reageren dan kan ik dat zeggen in mijn bb (boekbespreking) dat ik contact met u gehad hebt

p.p.s u bent een super goede schrijfster

Lief heel lief meisje, dank je wel voor je super lieve woorden.
Laat maar weten hoe je boekbespreking ging, ik ben benieuwd!
Kus uit Spanje van een hele lieve schrijfster

Check dit Zara http://www.leesfeest.nl/node/1245. Verder gewoon een beetje googlen. Leuk weetje is misschien dat ik het boek in Mauritanie heb geschreven waar we vast zaten met een kapotte auto (zie het Afrikablog). Ik verveelde me toen zo verschrikkelijk en ik verlangde zo naar het groen van de jungle… toen ben ik dat boek gaan schrijven.

Lieve Anna,Angels en jouw held,
Dat vind ik hel lief dat je ze zo noemt. ik ga na de meivakantie de boekbespreking doen.ik heb al veel plaatjes van Tineke van der Stelt gevonden op internet en van jouw ook. met je Angels.En ook plaatjes van de zeeschildpadden,ik hou heel veel van dieren.Bij de afsluiting van de boekbespreking vraag ik aan de klas op vrijwillige basis of ze een donatie kunnen geven.Dat kan op wnf/kindersite voor 2.20 en ze mogen zelf op hun eigen favoriete dier stemmen.Anna,Welk boek wat jij heb geschreven is jouw favoriet? LIEFS Sneeuwvlokje Zo noemt oma mij na de bevalling had oma mij vast en toen begon het te sneeuwen,vandaar de naam
Oma heeft het ook gelezen(\Stop,hou op!)Het is vlg,OMA een leuk boek met een moraal! Het op een vrolijke gezellige manier geschreven en oma vind het leukste kinderboek en ik ook.EsMAY

Esmay engeltje, ik heb je net een mailtje gestuurd. Dank voor je lange bericht en X, ook voor je oma

hoi Anna
ik ga mijn boekbespreking houden over vossenjacht.ik vind het een heel leuk boek om te lezen en het heel erg spannend op sommige stukjes maar ik weet niet wanneer je geboren bent en wanneer je je eerste boek hebt geschreven
groetjes ebi-ere

Hoi,Anna Ik ben Fay van Engelen, en doe dinsdag 10 febr mijn boekenbeurt,ik heb het boek gekozen ‘verboden te vliegen’ik vind het een heel leuk boek.Ik heb het boek gekregen van de beste vriendin van mijn moeder en vind het super leuk dat de hoofdpersoon ook Fay heet.
Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar uw andere boeken.
vriendelijke groetjes Fay van engelen

In het begin wist ik niet wie je was maar nu je bij de Bibloitheek kom om de hoek van onze school komt om dingen te vertellen gaat onze klas ernaartoe en ik denk dat het zeer intresant word ik lees niet graag boeken maar die van jouw zijn echt heel spannend ja miss zijn er soms saaie stukken maar die worden dan weer verbeterd door spanende stukjes en dat vind ik heel knap kun je meer van deze boeken schrijfen want je kunt echt heel goed boeken schrijfen
Groetjes Danika van de Dromenvanger in Oudheusden en groep 7 !!!!!!!

hoi Anna jou boeken zijn erg leuk .
ik ben ze op school aan het lezen ,
ik vond stop hou op zo leuk dat ik vandaag naar de bibliotheek ging om hem te halen .
jammer genoeg hadden ze alle boeken uitgeleend .dat was jammer maar ze er weer zijn haal ik er een

je hebt echt leuke boeken anna van praag ik heb het boek het heksenhotel het gaat over een meisje en dat is laura en die gaat naar ierland echt een heel leuk boek en ook spanned wij komen ook naar de bieb en jij komt ook en hopelijk kan je veel leren en je kan goed boeken schrijven groetjes destiny

Hallo Anna van Praag,

Binnenkort houd ik een boekbespreking voor de klas over het boek ‘Kom hier Rosa’.
Daarbij moet ik ook mijn mening over het boek geven. Wat vind je zelf het leukste aan het boek?

Hoi Marie, dan stel ik de vraag natuurlijk onmiddellijk aan jou terug… 🙂
Ik wilde een boek schrijven over hoe groot en veelomvattend zo’n meisjesvriendschap kan zijn en ik ben nog steeds blij dat het gelukt is. Het leukste vond ik misschien… hun fantasiewereld, hoe ze de elfenmaagden zijn bijvoorbeeld. Dat was in ieder geval heel leuk om te schrijven.

lieve Anna ik heb een vraag voor mijn boekbespreking: Hoeveel prijzen u heeft gewonnen?

p.s. je bent een goeie schrijver

hoi over mijn vorige reactie het is dus voor mijn boekbespreking maar hij is al op 10 nov dus zou ik alsjeblieft snel antwoord krijgen liefs jessica

Ik heb de kinderjury in Drente gewonnen en ook een prijs in Rwanda en ik was genomineerd voor de debuutprijs van de Jonge Jury. Dat is het alweer!

hoi het ging heel goed alleen moest ik wat meer uit mijn hoofd doen maar ik heb wel een 9!!!!!
bedankt voor de hulp anna

Hoi Anna,
Ik vind je boeken echt geweldig! ‘Kom hier Rosa’ is misschien wel mijn favoriet, ik kan niet stoppen met het te lezen! Ik weet niet of je nog veel schrijft en ik denk niet dat het gaat gebeuren, maar het lijkt me echt fantastisch als er een vervolg op komt: hoe het verder met iedereen gaat en met de relatie tussen Rico enzo.
In elk geval vind ik het fijn dat ik je bij deze heb kunnen laten weten dat je een geweldige schrijfster bent en dat ik er van geniet je boeken te lezen.

ps: Ik heb een paar van de berichten hier boven gelezen, heel leuk dat je ook reageert op veel berichten.

Groetjes Jonna

Dank je wel lieve Jonna, wat een fijn compliment. Ik denk niet dat er een vervolg komt op Kom hier Rosa, maar in mei komt er wel een nieuw boek van mij uit dat je misschien ook wel mooi vindt: IK NOEMDE HET LIEFDE (dit is de eerste keer dat ik de titel verklap op dit blog). X

Hey Anna ik hou me boekbespreking over het heksenhotel zou je alsjeblieft nog wat tips noemen en wat informatie geven je bent de beste kusjes marina ps i❤you

Hoi, welke boeken zijn er verfilmd van Anne van Praag?
Want ik doe er binnekort een boekbespreking over. Groeten van Elise.

hey Anna! ik maak een presentatie over jou! ik ben Nora ik kom van de louis bouwmeester school misschien herken je me want je gaf daar les ik heb door jouw quiz het boek schiet niet op mijn olifant gewonnen! daar maken wij dus nu een presentatie! maar er staat dat hans christian jouw favo schrijver is zo iets staat er maar het was toch iemand anders? wie okalweer? groetjes nora van de LBS

Weet je nog dat ik dat grote sprookjesboek liet zien van mijn oma? Dat was geschreven door Hans Christian Andersen. Maar Astrid Lindgren (van de gebroeders Leeuwenhart) is dat ook! Ik heb veel lievelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *