Noorderlicht

 

Noorderlicht is uit! En hoe!

Waar gaat het over

Een week op een saai, regenachtig eiland. Met ouders die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Ive kan zich wel een spannender vakantie voorstellen.
Maar dan is er dat ongeluk. De vreemde dagdromen. De visser Stanley die woont in een verlaten strandtent en de vrouw met de slangenharen. En het meisje Evi natuurlijk, de meest stoere vriendin die je je kunt wensen. ‘Truth or dare?’ vraagt Evi.
‘Dare,’ zegt Ive. Natuurlijk.
Een verhaal over weglopen en terugkomen, over vasthouden en loslaten, over licht en donker.

Eerste reacties

Hier een razendenthousiaste dochter die elke keer griezelend – of verontwaardigd – of verrast – kwam vertellen wat er nu weer was gebeurd. Je hebt er een enorme fan bij! Kom hier Rosa en Een heel bijzonder meisje liggen nu voor haar klaar…
De moeder van Lotte

Een bijzondere jeugdroman met een enorme spanningsopbouw en personages die je écht leert kennen, maar die ook mysterieus blijven tot het eind. Het boek is prachtig vormgegeven, het oog op de voorkant met het noorderlicht erin: beiden komen terug in het verhaal. Het mooist vind ik hoe het sprookje van de sneeuwkoningin (H.C. Andersen) op ingenieuze wijze in het verhaal verweven is.
Wijs met taal

Aandoenlijk, liefdevol, een beetje triestig, maar steeds warm: ‘Noorderlicht’ is het allemaal. Anna van Praag schreef een jeugdroman over een uitje naar een Waddeneiland dat zoveel liever het zien van het Noorderlicht was geweest. Maar ja: family troubles, je kent ze.
Een vader met een wollen trui en een groot hart voor de natuur, een moeder die zich wil ontvouwen en liever bij de paarden is – en dochterlief die er opgroeiend en zich losmakend ontzettend tussenin zit: balend, begripvol, wegdromend.
Wat kan Anna van Praag dat goed: je laten méévoelen, met elk van hen. Je laten hopen dat het op een bepaalde manier goedkomt (op een realistische manier, niet te rooskleurig). Terwijl je ook zo goed snapt dat het soms gewoon echt niet gaat – maar de poging er wat van te maken wél barst van de liefde.
Een boek met fijne zinnen, dat zindert. Van puberen, ontdekken, je afzetten en elkaar vinden – ergens in dat warme midden
VlogmeisjeGalore

Het verhaal past helemaal in de tijd van nu maar is tegelijk van alle tijden. Soms laten ouders ongewild maar pijnlijk hun kinderen in de kou staan.
Cultuurkrant

Door die moeder achtervolgt dit verhaal mij in mijn dromen.

Ik heb vorig weekend Anna’s boek verslonden en vond het zó mooi, zo compleet. Denk er nog elke dag aan.
Esther

Spannend ontroerend actueel
Margreet de Haan bij omroep Zeeland

Geen kinderachtig boek, echt heel mooi geschreven. Van 12 tot 112
Nienke Pool

Wauw wat weet Anna van Praag me elke keer toch weer te omver te blazen met haar verhalen. Haar schrijfstijl is prachtig en de invalshoeken van haar verhalen zijn uniek! Dit is ook weer het geval met Noorderlicht. Noorderlicht is namelijk een verhaal over een gezin waar het allemaal even niet zo lekker loopt. Vader en Moeder hebben regelmatig ruzie en Evi hangt er een beetje tussen in. In het verhaal ontmoet Evi interessante mensen. Het Verhaal zelf heeft verschillende elementen zoals Liefde, hoop, weglopen, je weg terug vinden, sterker worden en ga zo maar even door. Het verhaal is spannend maar niet te.
Maar het mooiste van alles vind ik dat in het verhaal elementen en stukjes zijn gestopt uit een uit sprookje dat oorspronkelijk is geschreven door Hans Cristian Anders. Ik heb het dan over de Sneeuwkoningin. Het is dan ook niet zo gek dat het verhaal begint met een klein stukje uit dit sprookje. Als je Noorderlicht hebt gelezen dan snap je precies op wat voor manier dit sprookje zo ontzettend goed past bij het verhaal dat Anna heeft geschreven.
Al met al weer een mooi en bijzonder boek van Anna dat van mij een mooie 8 krijgt.
Boekstamel

Anna van Praag heeft een mooie schrijfstijl. Het boek leest makkelijk en toegankelijk, maar heeft een diepere laag die je aan het denken zet en het verhaal veel diepgang heeft. Er gebeuren dingen die niet verklaard (kunnen) worden en waar je als lezer je eigen invulling aan kunt geven.
Noorderlicht gaat over zaken die herkenbaar zijn voor jongeren, en over dingen die je aan het denken zet. Zoals ook op de achterflap staat, gaat het over weglopen en terugkomen en over vasthouden en loslaten. Aan de hand van de relatie tussen de ouders Sjoerd en Marente ga je nadenken over de vraag of het beter is vast te houden aan het vertrouwde of dat je misschien meer opschiet met loslaten? Wat doe je als alles om je heen verandert? Ive maakt haar eigen keuzes, wat zou jij hebben gekozen? Dat zijn de betere boeken, die niet alleen fijn zijn om te lezen, maar die je ook nog iets meegeven!
(Boekiewoogie, 5 sterren)

Noorderlicht doet denken aan de boeken van Anna Woltz en Enne Koens waarin de hoofdpersonen andere kinderen leren kennen en in bijzondere omstandigheden terecht komen. Vaak op het randje van geloofwaardig wat het juist zo prettig maakt. In een kinderboek kunnen gebeurtenissen gecomprimeerd worden (wat normaal een jaar zou duren, kan nu in een week),  waardoor de spanningsboog strakker komt te staan. 
Jaap Leest

Het is een mooi, sfeervol en soms pijnlijk gezinsverhaal, over uit elkaar vallen en elkaar weer vinden. Zoals in ander werk van Anna van Praag zijn de thema’s herkenbaar en invoelbaar. Ook ouders weten soms niet wat ze willen en doen domme dingen. Persoonlijk zie ik graag dat er in jeugdboeken taboes worden doorbroken. Die eerlijkheid maakt onderwerpen bespreekbaar.
Neem daarbij een aantrekkelijke schrijfstijl en een natuurlijk Waddeneiland als decor en je hebt een spannend jeugdboek.
Wat zou jij kiezen als lezer? En als je jezelf met hen zou vergelijken, ben je dan meer Ive of Evi
Hebban

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *