Jona

Het nieuwste boek van Anna van Praag heet Jona. Het is geboren op Valentijnsdag 2023.

Welke geheimen schuilen er achter herinneringen?

Jona woont met zijn joodse vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Als hij voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan de flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op zijn kop te staan. het onderwerp is namelijk Jona’s groormoeder. Ze heeft beginnende alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke oude schoonmoeder. Of zit er meer achter?

“Een indringende jeugdroman over herinneringen, afkomst en familie. ”

Vragen? Opmerkingen? Zet ze hieronder!

7 reacties op “Jona”

“Wat was dit een prachtig boek. Eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen. Je leeft zo mee met Jona en zijn strenge vader. En omdat je net als Jona, Elin en Lucas wilt weten hoe het nu zit met Simon, moet je wel doorlezen. Anna beschrijft ook mooi hoe de vriendschap tussen de drie jongeren zich ontwikkelt en hoe Jona zich steeds meer losmaakt van zijn vader, op zoek gaat naar zijn eigen identiteit en zijn eigen pad kiest.” https://kinderboekenjournaal.nl/review/jona/?fbclid=PAAaae_P-h_RMV-CqXoKbiFJ7ks54ueIslyrkU7YPHXAo183UdEobBgJNtPGo

” Een fijn boek voor veel jongeren die zelf óók op zoek zijn naar hun eigen identiteit. En die zich moeten verhouden tot andere jongeren in heel andere gezinnen. Jona, indachtig het Bijbelse verhaal, maar ook Lucas en Elin vinden uiteindelijk hun eigen weg. Met familie, vriendschap en identiteit als thema’s, de Joodse cultuur als podium en een herkenbare hedendaagse setting weet Anna van Praag de verschillende verhaallijnen aan het eind mooi te verbinden. Een echte coming-of-age voor jongeren vanaf 14/15 jaar. Al met al is ‘Jona’ een mooi en sfeervol boek, een kroon op twintig jaar schrijverschap!”
https://www.hetleesbureau.nl/2023/03/10/jona-anna-van-praag/

“Het wordt een spannend verhaal. Al is het vertelperspectief vooral Jona, Elin en Lucas hebben ook een verhaal dat met identiteit te maken heeft. Wat Jona betreft is het een coming of ageverhaal. Naast dementie vormt de joodse afkomst van Jona’s familie een extra thema. Niet onbelangrijk blijkt wel.
Ook gaat het verhaal over vriendschap en de moeizame relatie tussen vader en zoon.
De ontknoping is verrassend, en omdat het verhaal daar slechts langzaam naar toe werkt is er een behoorlijke spanningsboog.
De hoeveelheid pagina’s is ook prettig voor jongeren. Fijne jeugdroman.”
https://www.leestafel.info/a-v-praag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*