Jona

Het nieuwste boek van Anna van Praag heet Jona. Het is geboren op Valentijnsdag 2023.

Welke geheimen schuilen er achter herinneringen?

Jona woont met zijn joodse vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Als hij voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan de flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op zijn kop te staan. het onderwerp is namelijk Jona’s groormoeder. Ze heeft beginnende alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke oude schoonmoeder. Of zit er meer achter?

“Een indringende jeugdroman over herinneringen, afkomst en familie. ”

Vragen? Opmerkingen? Zet ze hieronder!

20 reacties op “Jona”

“Wat was dit een prachtig boek. Eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen. Je leeft zo mee met Jona en zijn strenge vader. En omdat je net als Jona, Elin en Lucas wilt weten hoe het nu zit met Simon, moet je wel doorlezen. Anna beschrijft ook mooi hoe de vriendschap tussen de drie jongeren zich ontwikkelt en hoe Jona zich steeds meer losmaakt van zijn vader, op zoek gaat naar zijn eigen identiteit en zijn eigen pad kiest.” https://kinderboekenjournaal.nl/review/jona/?fbclid=PAAaae_P-h_RMV-CqXoKbiFJ7ks54ueIslyrkU7YPHXAo183UdEobBgJNtPGo

” Een fijn boek voor veel jongeren die zelf óók op zoek zijn naar hun eigen identiteit. En die zich moeten verhouden tot andere jongeren in heel andere gezinnen. Jona, indachtig het Bijbelse verhaal, maar ook Lucas en Elin vinden uiteindelijk hun eigen weg. Met familie, vriendschap en identiteit als thema’s, de Joodse cultuur als podium en een herkenbare hedendaagse setting weet Anna van Praag de verschillende verhaallijnen aan het eind mooi te verbinden. Een echte coming-of-age voor jongeren vanaf 14/15 jaar. Al met al is ‘Jona’ een mooi en sfeervol boek, een kroon op twintig jaar schrijverschap!”
https://www.hetleesbureau.nl/2023/03/10/jona-anna-van-praag/

“Het wordt een spannend verhaal. Al is het vertelperspectief vooral Jona, Elin en Lucas hebben ook een verhaal dat met identiteit te maken heeft. Wat Jona betreft is het een coming of ageverhaal. Naast dementie vormt de joodse afkomst van Jona’s familie een extra thema. Niet onbelangrijk blijkt wel.
Ook gaat het verhaal over vriendschap en de moeizame relatie tussen vader en zoon.
De ontknoping is verrassend, en omdat het verhaal daar slechts langzaam naar toe werkt is er een behoorlijke spanningsboog.
De hoeveelheid pagina’s is ook prettig voor jongeren. Fijne jeugdroman.”
https://www.leestafel.info/a-v-praag

Prachtig, in een woord.
Wat een roman, wat een verhaal
Eenmaal in begonnen blijf je lezen, je wilt door, niet te snel, maar voort. Het boek nam ik overal mee naar toe.
Een youngadult boek ook voor deze young adult erg geschikt.
Wat een prettige schrijfstijl.
De drie personen voor het werkstuk zijn goed uitgewerkt net als de familieleden. Zou zelfs een mooie tv serie kunnen zijn.
De lijnen in dit boek zijn zo goed weergegeven en ik zou veel meer willen vertellen maar ik kom dan met spoilers en dat is verre van de bedoeling. Het profielwerkstuk staat centraal met alle gebeurtenissen eromheen. Schokkende gebeurtenissen maar ook hele mooie voorvallen, in het leven van Oma, vader en Jona zelf.
Echt een topper deze roman verdient veel meer aandacht.
Snel naar je favoriete boekhandel.
Ton van der Stelt, op Facebook

“Een verhaal over rouw, verlies en gemis. Daar zit een mooi stuk ontroering in het boek en ook groei van de hoofdpersoon Jona. Het gevoel van niet genoeg zijn in een bijna toxische relatie is ook erg aangrijpend. Ook de eenzaamheid wordt treffend beschreven door auteur Anna van Praag. Zij schreef al meerdere jeugdboeken over opgroeien en loslaten, zoals Noorderlicht. Dit gevoelige boek past bij jonge lezers (15+) die graag lezen over opgroeien, familietragedies en oorlogsthematiek.Jona is een mooi boek voor de leeslijst van de middelbare school en biedt interessante onderwerpen voor een vak als maatschappijleer.”
https://www.stoerleesvoer.nl/jona/

Van Jona, de jongen die het hoofdpersonage is in het nieuwe boek van Anna van Praag, ga je steeds meer houden, hoe verder je in dit boek komt. Of nee: je hart bezorgt zichzelf steeds meer kneepjes, naarmate je verder leest over hoe hij, een zorgzame, bedeesde, gevoelige jongen, leert ook voor zichzelf te kiezen. Ik schrijf ‘ook’, omdat het juist daarover gaat: als je als kind een beetje klem blijkt te komen zitten tussen de herinneringen en trauma’s van de mensen om je heen, terwijl je van jezelf zacht en liefdevol bent, en dus ook de anderen overeind wilt houden.

Anna van Praag voert ons in dit boek heel geleidelijk naar de emotionele sterking van Jona, geholpen door zijn twee nieuwe vrienden Elin en Lucas. Dat doet ze heel ontroerend. Het is knap hoe Van Praag dit heel ingeleefd doet, en hoe ze alle aspecten belicht. Bovendien speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van het Joodse opgroeien in Nederland. Het is prachtig hoe natuurlijk begrippen als bijvoorbeeld Jona’s bar mitswa, als het ritueel met de gebedsriemen, als kaddiesj zeggen (en meer) een plek vinden in dit boek.

Dat alles maakt dat je al lezend steeds voelt: dit boek is origineel, dit boek is teder, en vooral: dit boek móést er zijn.

https://www.edwardvandevendel.nl/leestips/jona

“Dit is een boek wat ik als middelbare scholier had willen lezen. Wat mijn liefde voor lezen weer veel eerder had kunnen aanwakkeren.
Dus heb jij een puber thuis of werk je in het VO? Denk dan eens aan dit bijzondere boek. Het zal je omverblazen! 🖤”
Jufannesophie: https://www.instagram.com/p/CqsdKbBID7J/

Jeugdboek van de maand bij Libris: “Anna van Praag heeft zichzelf overtroffen. Jona mag, wat mij betreft, wel gezien worden als een hoogtepunt binnen haar oeuvre. Het is een boek dat zoveel krachtige emoties oproept: boosheid, irritatie, wanhoop, maar ook heel veel liefde. Op uitmuntende wijze laat Anna van Praag zien, dat niets alleen maar goed of slecht is. Het leven is complex en kent veel nuances. Ook als lezer zul je snel geneigd zijn om te oordelen, maar voortdurend laat de schrijfster zien dat het belangrijk is om begrip te tonen voor de ander. Want slachtoffers zijn er op vele manieren.” (Rubén Rogriguez da Silva).
https://libris.nl/kinderboeken

“Hartverscheurend en spannend coming-of-age boek… Wat is Anna van Praag een geweldige schrijfster! De combinatie van een spannende detective èn alle psychologische en sociologische informatie die ze erin verwerkt heeft maakt dit een must have. Niet alleen voor 15+’ers, maar zeker ook voor leerkrachten, social workers en ouders.” (Tabjelovesbooks)
https://www.instagram.com/p/CrnpKLlo4QJ/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D

Mirjam van de Rijnlandse Boekhandel over Jona:
‘Dank! Gisteren begonnen en vanochtend uit. Wat veel kanten zitten er in dit boek. Ook zo goed dat de suspense niet in de historische holocaust verhaal zit (wat ik eigenlijk verwachtte), maar in het heden.
Dat wordt een super tip in de winkel!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *