Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Allemaal aan het vasten

‘O, dus dan mag je ook geen water drinken?’

Het is echt droevig hoe weinig ik me wezenlijk heb verdiept in mensen buiten mijn bubble.

Seks

Wat dat betreft leert de islamitische school waar ik nu al twee maanden schoolschrijver ben mij minstens zo veel als ik hen. Me erover verbazen dat jonge meiden allemaal met hoofddoekjes lopen doe ik gelukkig niet meer, het valt me niet meer op. Wel ben ik toch verrast dat alle kinderen van groep 6 en 7 vasten tijdens de Ramadan, ook al hoeven ze dat officieel nog niet. ‘Is het zwaar?’ vraag ik nieuwsgierig. Ze moeten erom lachen, het is geloof ik vooral spannend.
Nieuwsgierigheid laat mij in pauzes ook dingen aan de leraressen vragen over Islam en seksualiteit. Het blijkt een soort morele plicht dat de vrouw plezier beleeft aan de seks – dat heb ik nou nooit gehoord van mensen die regelmatig de Bijbel of de Torah lezen.
De Islamleraar blijkt op school de allergrootste fan van Nils Holgerson en weer een andere leraar grijpt mijn verhaal over hoe leuk verbeeldingskracht toch is aan om te vertellen dat de profeten daar ook door werden gedreven en hoe belangrijk het dus is.

Dat ik tijdens de Ramadan op school solidair ook niet zou eten had ik bedacht, maar geen koffie en zelfs geen water… daar kom ik, eerlijk gezegd, vandaag pas achter. Het vasten is nog maar net begonnen dus ik zie sommige leraren wat duffer zijn dan anders, zeker als ik begin met voorlezen. Zo niet de kinderen, die zijn springerig als altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *