Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Het beste bericht van 2020

Het is nog steeds Kinderboekenweek. Ik heb het nog nooit zo rustig gehad begin oktober.

Maar dat is schijn.

Moederfiguur

Stiekem ben ik keihard bezig met een belangrijk nieuw boek. Een boek waar ik twee jaar geleden aan begon. Waar ik meerdere keren gigantisch in vastliep. Wat ik meenam vorig jaar om deze tijd naar Bretagne, mijn schrijfhuisje. Toen ik terugkwam liep ik weer vast. Gelukkig was daar Mireille, de beste schrijfcoach die ik ken. Door haar begon ik helemaal opnieuw aan het boek en uiteindelijk waren zij en ik ontzettend trots en blij: het boek was af. Wat was het mooi en goed! In april leverde ik het in bij de uitgever, mooi op tijd voor de najaarsaanbieding. Tada!
Maar 2020 is dus een rampjaar. Na een paar dagen belde de uitgever: boek afgekeurd, uitgesteld naar voorjaar 2021. Ik heb toen middenin de lockdown een afspraak geforceerd op een verder uitgestorven kantoor van de uitgeverij. Hoe kon dit? Zowel de redactrice als ik zaten doodsbleek tegenover elkaar aan weerszijden van de enorme tafel. De moederfiguur klopte niet – dat was een belangrijk deel van het probleem. Tijdens deze raarste zomer van mijn leven schreef ik het hele verhaal voor de derde keer, als in een roes. Toen mijn moeder doodging heb ik misschien één week niet geschreven. Verder was het schrijven juist houvast. Ja, ook die moederfiguur. Onlangs stuurde ik het manuscript weer op, een stuk minder zeker dan de vorige keer. ‘Work in progress,’ schreef ik erbij.

Maar deze keer kreeg ik een antwoord waar de woorden HEEL ENTHOUSIAST in kapitalen stonden en ook: ’Je bent er! In januari ligt dit boek op de beurzen.’ Dat was met stip het beste nieuws sinds tijden.

 

3 reacties op “Het beste bericht van 2020”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *