Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Hallo Bureau Zoeklicht!

Woonfraude onderzoeken jullie toch? Kom maar ’s kijken bij mij in de Haarlemmerstraat.

Jullie digitale meldformulier is absoluut niet toereikend voor wat ik hier zie gebeuren.

Exorbitant

Dat je in Amsterdam niet meer normaal kunt wonen voor een middenhuur, is al erg genoeg. Het maakt dat ik als simpele schrijfster elke maand keihard moet knokken om de exorbitante huur op te hoesten. Binnenstadbewoner tegen de klippen op ben ik.
Maar hoe zuur is het dan om tegelijkertijd aan alle kanten om me heen – letterlijk- de meest prachtige huizen leeg te zien staan. Neem de buren rechts. Ik kwam hier een jaar geleden wonen toen dat prachtige pandje te koop stond voor ruim 7 ton. Het bord verkocht verscheen razendsnel. We vergaapten ons aan de foto’s op Internet: mijn huis, maar dan echt groot, ruimte voor alle kinderen. Het huis werd gemeubileerd met enge expat-stuff, zagen we door het raam. En… niks! Tot aan de dag van vandaag staat het fancy terrasmeubilair te verroesten in de regen. In de hangmat ligt nooit iemand.
Of De Vreede, hiertegenover. Ook verkocht voor mijn ogen. Ik zie er sindsdien af en toe enge jonge mannen in pak. Het wordt gemeubileerd, leeggehaald, weer gemeubileerd… maar nooit is er een echt mens. Zo’n fijn huis, er woonde zo’n leuk gezin.
Daarnaast zit het huis boven coffeeshop Popeye. Schijnt onverkoopbaar te zijn, huizen boven coffeeshops. Op de tweede verdieping woont iemand, ik vermoed antikraak. Maar al die andere verdiepingen staan leeg! Pijn in mijn hart. Een monumentje hartje centrum dat zachtjes staat te sterven.  En dat zijn nog alleen maar de drie huizen om me heen, deze straat is lang.

Kraken

Dat klopt toch van geen kanten? Bureau Zoeklicht, gemeente? Eigenaren die van gekkigheid niet weten wat te doen met al dat onroerend goed? Geef het mij, geef het mensen zoals ik. Die doen waar die huizen voor zijn, erin wonen. Die ervan genieten, ze koesteren.
Of anders… zullen we weer gaan kraken met zijn allen, jongens? Maar echt!

 

10 reacties op “Hallo Bureau Zoeklicht!”

Tja. . . we leven in een rechts-liberale samenleving, met de daarbij behorende wetgeving, mede gecreëerd door CDA, PvdA en D’66. Ons komende kabinet zal van het zelfde laken en pak zijn. Dat is wat de mensen kiezen.

Die prachtige Haarlemmerstraat. Eens de mooiste straat van Amsterdam.
Het is ook zo erg voor de kleine middenstander
die gaat hier helemaal kapot aan.

Natuurlijk moet er weer gekraakt worden. Dat is toch nooit anders geweest? Kraken heeft een functie om dit soort misstanden aan te pakken. Eigenlijk zou het beloond moeten worden. Of betaald door de gemeente. Gewoon in dienst van de gemeente kraken. Beschermd door politie tegen foute vastgoedidioten, deurwaarders, speculanten, AirBnB en bewapend met met staal versterkte rolkoffers. Op wieltjes.

Back to the 70-ties! Speculanten, nephotels, beleggingsobjecten. Alles weer zoals het toen was. Mét de bijbehorende leegstand. Kráken!

Ik dacht dat men druk was met discussies over Geert Wilders en/of zwarte Piet. Gelukkig maken sommigen nog wat tijd vrij om beslissingen van hoger hand te bekritiseren die iedereen door de mangel haalt. Cheers!

Ik dacht dat men druk was met discussies over Geert Wilders en/of zwarte Piet. Gelukkig maken sommigen nog wat tijd vrij om ook beslissingen van hoger hand te bekritiseren die iedereen door de mangel haalt. Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *