Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Spring!

Springen. We deden het gisteren bij de zumbales, zomaar op maandagochtend, hoger, hoger, hoger, armen in de lucht en keiharde muziek. Daarna had ik springspierpijn, maar dat gaf niet.

’s Nachts lag ik urenlang wakker. Het was voor de verandering doodstil in de Haarlemmerstraat, je hoorde zelfs een eenzame vogel dapper zingen.

Duikplank

Ik lag te denken aan die mooie minidocumentaire die laatst viral ging, die is gedraaid bovenop de hoogste duikplank. Het enige wat je ziet: mensen vlak voor ze een enorme sprong gaan maken. Daar kan ik uren naar kijken, naar zo’n filmpje.
Het is niet de sprong zelf maar dat moment ervoor. Sommigen mensen blijven eindeloos boven staan. Twijfelend, bibberend. Ik ben zo iemand. Maar ik ben ook niet de persoon die uiteindelijk weer de lange trap naar beneden terug loopt.
Jarenlang had ik een citaat boven mijn bureau hangen: When you come to the end of all the light you know, and it’s time to step into the darkness of the unknown, faith is knowing that one of two things shall happen: Either you will be given something solid to stand on or you will be taught how to fly.
Prachtig vond ik dat, ook al had ik geen idee wat er eigenlijk stond. Maar vooral dat ‘you will be taught how to fly’ liet mijn hart sneller kloppen. Ja, dat was vertrouwen. Ja, zo zou het gaan.

Vorige jaar om deze tijd moest ik ineens de grootste sprong van mijn leven maken. Wat er achter me lag, wist ik precies: een veilig, sprookjesachtig bestaan, een droomgezin, een huis aan het water. De diepte voor me was blurry, ik had geen idee.
Ik ben lang boven blijven staan alvorens te springen. Heel lang.
Het springen daarna viel mee, het was zelfs fijn.
Nee, ik vloog niet. Ik landde, op hobbelig terrein. Gebutst, maar niet te. Ik krabbelde overeind. En ging verder.

Dat dacht ik vannacht. En dat die vogel in de straat de lente inluidde, en dat het grappig is dat dat ook spring is.

(foto van Bloem. Lang geleden).

4 reacties op “Spring!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *