Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Schuilen

Het lijkt wel herfst. De lampen moeten aan in de ochtend, alles nat van de regen. Inclusief de Bolderburenachtige boomhut die Dunya alvast voor haar verjaardag heeft gekregen. Daar slaapt ze vandaag met een vriendin, hoog boven het IJ. Een stuk of dertig dekens mee, maar op haar eerste schooldag is ze vast snipverkouden.

Maar het is geen herfst. De grote piek van de zomer moet juist nog komen. Het gaat weer mooi weer worden, iedereen zegt het. En dan is er Sail.

Honderd ossenworsten

‘Ik wou dat er geen Sail was,’ mopper ik zinloos. Sail is de lakmoesproef van ons kleine herbergje – toevallig gelegen op zo ongeveer de allerbeste botenkijkplek. De mannen van Sail zijn hier al vaak geweest, van die mannen die ik eng vind (en zij mij): een soort Amsterdamse snelle jongens die ook twintig barren zouden kunnen runnen of vijftig hoerenkasten. Je kent het type wel: handig, sexy gebruind en blakend van zelfvertrouwen. Ze wilden ons huisje hebben voor hun Vips, maar dat wilden wij niet. Toch ontkwamen we er niet aan om – in ieder geval op woensdag tijdens Sail In- iets te doen met kaartverkoop. Overal komt security, alles afgezet. Ik huiver als ik zie wat er de afgelopen dagen allemaal is afgeleverd aan tafels, stoelen, kratten en fusten. Honderd ossenworsten heb ik besteld en honderd pakken melk. Ik probeer met mijn slome alfahoofd uit te rekenen hoeveel dagschotels voor vijf dagen, hoeveel boter voor vijftig cakes, hoeveel kaas voor een paar honderd broodjes. ‘Denk je ook aan extra bordjes en bestek?’ roept Ilco om twaalf uur ’s nachts. Je kunt tussendoor niet even naar de supermarkt.

Stay tuned. Het volgende blog komt op donderdag, dan is Sail In net achter de rug. Wat overigens op dezelfde dag is als de eerste schooldag van Dunya op de middelbare school. En haar verjaardag.
Echte horecamensen vinden dit natuurlijk waanzinnig kicken. Ikzelf kijk verlangend naar die hoge, goed verstopte boomhut…

3 reacties op “Schuilen”

Yes you can. Heel veel sterkte maar het
zal je lukken.
Ik kruis mijn vingers voor je. Geniet ook
van alle mooie boten. Je hebt uiteindelijk
het beste gezicht erop.
Warme groet Liesbeth

Met alle liefde kom ik je helpen (nee niet kijken naar het uitzicht, maar helpen) als je denkt dat het nodig is. Ik kan heel goed opruimen, biertappen, nog meer opruimen, bestellingen opnemen en klaarmaken en ..opruimen. zeg het maar.

Groet, Joeri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *