Categorieën
Verhalen van de berg

Amsterdam!

Waarom ik zo houd van Amsterdam, ontdekte ik pas toen ik er weg was.

Ik weet nog dat we in Indonesië op zoek waren naar een boedhabeeldje. Bij de Borobodur stikte het van de verkopers van die dingen, maar toen hadden we wel wat anders aan ons hoofd: de Borobodur. Twee dagen later bedacht Bloem dat haar pianolerares een boeddhist was en wilde ze dat beeldje alsnog, maar toen was het nergens meer. Zelfs niet in de hoofdstad, zelfs niet op Bali. Alleen maar op het vliegveld, heel duur en niet eens mooi. Toch maar gekocht.
Niet veel later zag ik dat beeldje in Amsterdam, overal.

Lonely planet

In Amsterdam kun je alles kopen. Vooral voor koken is dat geweldig: elk kruid, elke specerij, elke rare groente is wel ergens te krijgen op een markt of in een gek winkeltje. Net als kaas, wijn, absinth of de beste Franse croissants. Ik neem allang niet meer geitenkaas of versgeperste olijfolie als souvenir mee naar Amsterdam. Laatst nog: had ik vijgenbrood bij me voor een vriendin, een lokale delicatesse. Loop ik daar naar de groentenboer… zie ik het zo liggen. En niet eens duurder.
Maar ook bijvoorbeeld elke nieuwe kunstfilm, elk tijdschrift van waar ook ter wereld, de nieuwste muziek, de verste modetrends, alle boeken van de wereld… je vindt het zo in Amsterdam. Nu is dat vast ook wel aan de hand in andere grote steden zoals Londen of New York, maar het fijne van Amsterdam is: alles bevindt zich op een kwartiertje fietsen. West, oost, cheap, extravagant, bizar, bijzonder. Alles!
Dus ja, ik snap best dat Lonely Planet Amsterdam de beste stad vindt om naar toe te gaan. Als ik lang en hard zit te werken op mijn berg zoals nu, dan droom ik daar wel van.

Herfstige tijden

Als ik vandaag een dagje in Amsterdam was, dan ging ik met een al net zo hard werkende vriendin vluchten naar een oosterse Spa. Ik kocht nieuwe Diorissimo-lippenstift in de enige goede kleur (alleen bij de Bijenkorf) en Lovechock chocola bij de natuurwinkel (de bijgesloten spreuk zou mijn motto voor de dag zijn). Misschien wipte ik nog even binnen bij een klein Mexicaans spullenwinkeltje voor het Caribisch gevoel in herfstige tijden. Daarna zou ik de film Dans la maison gaan zien, waarschijnlijk in Eye. En vanavond at ik zuurkool.

7 reacties op “Amsterdam!”

Tja, en wat deed die Amsterdamse vriendin in het echt: koffie drinken met Lucia, die het huis komt schoonmaken, 150 e-mails wegwerken, door de regen en onder een pikzwarte lucht met een PLASTIC REGENPAK van de Hema aan naar de ten katemarkt. Daar granaatappels, mandarijnen en sperciebonen gekocht, en Franse converstatieles gevolgd (lopend over diezelfde markt, dat dan weer wel – een wandelende juf). Daarna met dezelfde wandelende juf besloten dat het echt gekkenwerk was met die regen en in een café met te luide muziek de les afgemaakt, waar we praatten over de nieuwe film die nog niet uit is (maar al wel in Genève) en waarvan ik nu hoop dat hij in Eye te zien zal zijn. Waar ik inderdaad naast woon, maar veel te weinig heen ga. Daarna in de regen terug, bruinbrood van het Vlaams Broodhuijs en uiensoep van Unox, kersentomaatjes en roomkaas en basilicum van een plantje in de vensterbank. Dochter met Wiskunde helpen, rekeningen betalen. Een verhaal afgemaakt en naar een hele hoge directeur gestuurd, die heel lief zegt dat hij het bij de hard aan zijn familie voor gaat lezen. Kortom, bijna niets wat je ook niet in Monte Frio kunt doen. En toch was het een heerlijke dag, heus!

Wat koken betreft – je kunt er ook prachtig keukengerei kopen, bijvoorbeeld bij Duikelman in de Pijp of in de Utrechtsestraat. Een New Yorker, die hier tijdelijk woont schreef in de krant: Het is natuurlijk een heel kleine stad, – ikzelf noem het een uit de kluiten gewassen dorp – maar wel een kosmopolitische stad. Ik hoor wel vaker dat New Yorkers verrukt zijn van Amsterdam, en dat het hen aan New York doet denken. Wist je dat Amsterdam de meest nationaliteiten kent van onder zijn inwoners van alle steden ter wereld? Namelijk ca. 180, tegenover New York 140?

hoi Anna .
ik had vorig jaar je boek gewonnen .
in de bieb in didam ,gelderland.
en nu lees ik het boek steeds opnieuw.
tis zo leuk boek .
en nu typ ik dit op school , omdat ik straks over jouw boek mijn boekbespreking doe.
ik hoop dat je hier op reageert.
je zou vast wel lekker aant reizen zijn.
Hier in nederland is het heel erg koud.
ik heb gelukkig veel infomatie gevonden over je voor me boekbespreking !
en over de tekenaar maar het was wel even zoeken.
ik vind het supper dat ik me boekbespreking van jouw boek mocht doen .
ik lees het boek al met veel plezier over.
veel groetjes Ticho Geerlings. @didam .

Ha Ticho, ik herinner jou nog heel goed! Ik ben helemaal niet aan het reizen, maar gewoon aan het schrijven.
Succes met je boekbespreking en een warme groet uit Spanje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *