Categorieën
Verhalen van de berg

Mijn tien grootste helden

Helden, het thema van de kinderboekenweek. Ik word er nu al moe van – en het speelt pas in oktober. Maar bij wijze van voorbereiding, heb ik laatst een lijstje gemaakt van mijn tien superhelden uit kinderboeken. Ben ook benieuwd naar die van jullie (en niet allemaal Pippi Langkous zeggen)!

Helden/superhelden

Kees de jongen natuurlijk, held der helden. Om de eindeloze kracht van zijn fantasie (‘en de mensen die hem voorbijgingen wisten niet dat daar een jongen liep die alles zou kunnen, dachten dat het maar een gewone jongen was…’ )

Karlsson (van het dak). Omdat hij zo heerlijk schaamteloos om liefde (en krentenbolletjes) bedelt

De keizer uit het Andersen-sprookje De nieuwe kleren van de keizer. Omdat hij tóch trots doorloopt ook al is hij ineens bloot.

Daisy uit Hoe ik nu leef (van Meg Rosoff) omdat ze voor de liefde kiest terwijl alles en iedereen om haar heen dat niet doet.

Kruimeltje Leeuwenhart, andere protoheld. Omdat hij het hele boek lang (Gebroeders Leeuwenhart) alleen maar bezig is om zijn eigen angsten te bevechten. En omdat hij springt.

Sneep uit Harry Potter. Omdat hij zo prachtig verscheurd wordt tussen goed en kwaad. En omdat hij zo lekker vervelend durft te zijn.

Rifka uit De noordewindheks van Daan Remmerts de Vries. Omdat ze zo geruststellend en zelfs troostrijk doodgaat.

Ma uit de boeken van Het kleine huis. Omdat ze uit niks nog heerlijke maaltijden kan maken (appeltaart van groene pompoen) en zelfs als de hele familie ernstig is ingesneeuwd nog gekleurd kerstsnoep en kerstcadeautjes tevoorschijn tovert.

Vitalis (nee, niet Remi) uit Alleen op de wereld. Omdat hij echt vrij is  – en zo glorieus omgaat met de eenzaamheid die daarbij komt.

En natuurlijk: de kleine kapitein uit het gelijknamige boek van Paul Biegel. Omdat hij met al zijn stoere mannelijkheid mijn eerste grote liefde was (‘De kleine kapitein stond achter het roer, wijdbeens, zijn ogen op de kim…’ ).

Pfff… Wie durft er nog te zeggen dat kinderboeken niet belangrijk zijn?

3 reacties op “Mijn tien grootste helden”

Gedeeld: de kleine kapitein (las het boek 4x voor aan de kinderen, er is geturfd voorin het boek); Kees de Jongen; Kruimel Leeuwenhart. En: Harry Potter maar ook Hermelien en Ron. Tiuri uit Brief voor de koning. Ronja de roversdochter. De boze heks van Hannah Kraan. Lyra uit de Gouden Kompastrilogie.

Mijn grootste held is Roosje, het Jodinnetje van Elspeet (door mevrouw – ja zo deden we dat toen – Osselen van Delden). Zo verdrietig, en ook zo dapper! Maar het lipe goed af. Hieraan kan je zien dat ik echt in de oudste generate ben beland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *