Categorieën
Verhalen van de berg

Het mosterdmonster

Oooooo die lange Spaanse schoolvakanties! Drie eindeloze maanden zijn de kinderen hier vrij en pas over ruim twee weken wordt het huis weer stil en rustig. En dan vertrekt hopelijk ook het mosterdmonster.

Liegen

Het mosterdmonster heet zo vanwege het mosterdincident. Dat ging zo. Ik breng Dunya en haar vriendin naar bed. En daar blijkt ineens Dunya’s bed keurig opnieuw opgemaakt te zijn, met nieuwe lakens en kussenslopen en zelfs een fris nieuw onderlaken. Ik verbaasd, Dunya verbaasd, vriendinnetje verbaasd.
Maar het wordt nog raarder als we onder haar bed het oude beddengoed vinden, in een slordige prop. En dat blijkt vol te zitten met mosterdvlekken. Mosterd! Hoe komt dat daar? Van alle dingen die je in een bed kunt aantreffen… Er zijn op dat moment zes kinderen in huis en die komen allemaal kijken. Maar niemand voelt zich aangesproken. ‘Wie heeft dat nou gedaan?’  vragen ze stuk voor stuk, met grote verbaasde ogen.
Je zou kunnen zeggen dat mijn kinderen kunnen liegen alsof het gedrukt staat. Maar het kán natuurlijk ook het mosterdmonster geweest zijn.

Onderbroeken

Het mosterdmonster doet veel meer. Nare dingen (de spaarpot van Dunya zomaar laten verdwijnen) en rare dingen (onderbroeken van een argeloos vriendinnetje laten opduiken in koffers van gasten). Veel rommeldingen (mijn wedgewood-bordjes gevuld met zandkoekjes achterlaten bij de bron, lievelingsboeken die iemand net nog zat te lezen verstoppen en ook heel veel schoentjes en bikini’s). Het maakt alle pakken koek tegelijk open en eet overal één koekje van. Of het halveert een worst die decoratief aan een spijker in de keuken hing. Mijn goed-verstopte chocola extra puur die niemand lust: ook al weg. ‘Wie o wie… ?’  Alle kinderen schudden geschokt hun hoofd. Nee hoor, dat monster weer.
Het is bijna onmogelijk om te werken met een mosterdmonster in huis. Zit je net geconcentreerd middenin een moeilijk hoofdstuk, klinkt er weer een gil uit een van de meidenkamers. ‘WIE heeft mijn nagellak niet dicht/mijn barbiehoofd eraf/alle wcpapier in de wc/mijn favoriete haarelastiekjes om de staart van de poes, mijn…’
En daarna doodse stilte. Het mosterdmonster is een stomme lafbek.

2 reacties op “Het mosterdmonster”

Dat wordt bewegings melders en nachtcamera’s ophangen. Bij ons thuis heeft dat monster trouwens gewoon een voornaam. Maar ik ga niet klikken, toch, P?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *