Categorieën
Afrikareis

Op naar Isphahan

(Aqaba, km 49993)
Jordanie, het holst van de nacht. We tillen drie slapende meisjes (hoe komen ze aan zulke pikzwarte voeten?) over naar een hotelletje dat niks met vakantie te maken heeft (wet van Ilco: zoek altijd het hotel boven of naast de bakker- dan heb je in ieder geval een fijne geur).
Een paar uur later klimmen de meiden op de bedden om naar buiten te kijken. Palmen, boten, flats en een enorme moskee. ‘Wat is het Midden Oosten groot.’
We wassen onze voeten, kopen warm honingbrood met dadels bij de bakker en dan rijden we met Zeerover de stad uit, de woestijn van Lawrence of Arabia in. Op reis door de wereld van Sheherazade– en in de verte lonkt Isphahan.

Eenendertig loketten

Het echte reizen begint meteen weer zodra we Egypte gaan verlaten.

Vooral het uitvoeren van de auto blijkt een enorme klus. We moeten langs (echt waar) eenendertig verschillende loketten.
De eerste tien zijn we nog vrolijk, grapjes makend met de beambten. ‘Wat doen we dit goed he?’ zeg ik tegen Ilco. Maar ergens rond loket vijftien beginnen we de moed te verliezen, bij loket twintig (inmiddels een paar honderd euro lichter) begin ik te huilen, en drie loketten later zien we de boot wegvaren.

Dat betekent een lange dag wachten in de haven, waar we net als de vrachtwagenchauffeurs op klapstoeltjes voor de auto gaan zitten.

We zijn wel in goed gezelschap: alleen maar moslims, moe maar opgewonden, want de boot gaat hen naar de overkant brengen, vanwaar ze verder reizen naar Mekka.
Mekka! Een week geleden zaten we nog tussen de christelijke pelgrims op de berg van Moses, nu is het alleen maar hoofddoeken, handschoenen en sokken. Kale voorhoofdplekjes van het bidden bij de mannen. En iedereen is zo heerlijk rustig!

Dag Afrika!

Meer dan een jaar hebben we in Afrika rondgetrokken. Arm, zwart en wild, zo dacht ik dat het zou zijn. Maar nu heb ik hele andere plaatjes in mijn hoofd. Vooruit, een laatste lijstje, gemaakt op het zachte vakantiestrand van Nuweiba:

Fijnste stad: Kaapstad (Bloem en Chaia willen er later gaan wonen)
Meest inspirerende land: Senegal (ik heb het als decor gebruikt voor een spannend boek dat na de zomer uitkomt)
Mooiste woestijn: Marokko
Meest bijzondere ervaring: de nacht van de schildpadden op Guinee Bissau
Levende film: gorillas in Uganda
Leegste strand: Kosi Bay, op de grens van Zuid Afrika en Mozambique
Naar: ongeluk in Mauritanie en Chaia ziek in Ghana
Mooiste kust: Mozambique
Mooiste kunst: Abu Simbel in Zuid-Egypte
Mooiste moskee: de moddermoskee in Mali
Indianen: de Hamar en de Mursi in Ethiopie
Griezelen: de zwarte mummies met echt haar in Egypte.
Huilen: massagraven in Rwanda.
Beste safari: Serengeti, Tanzania.
Beste watersafari: Mozambique (roggen, dolfijnen, walvishaaien)

Maar het allerbeste was gewoon het rijden met Zeerover, het trekken en maar zien waar je slaapt of eet. Daar waar vakantie reizen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *