Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Toen en nu

Ik wist dat het eraan zat te komen.

Als je ex met een andere vrouw gaat trouwen. Dat is iets wat ik tot nog toe niet had meegemaakt.

Zegen

Hij had het zorgvuldig voorbereid. Een tijd geleden waren hij en ik langs het strand gaan wandelen om te memoreren dat we zeven jaar gescheiden waren. Toen vroeg hij me op een gegeven moment mijn zegen om zijn nieuwe geliefde ten huwelijk te vragen. Ik weet niet precies wat er was gebeurd als ik die zegen niet had gegeven, maar dat maakt niet uit: ik gunde hem alle geluk van de wereld. Dat is wat zeven jaar doet, kennelijk.
Daarna heeft hij nog elke dochter afzonderlijk gesproken. En iets groots voorbereid met een aanzoek in Zuid Afrika. Via de jongste wist ik zelfs op welke dag dat zou gaan plaatsvinden. En omdat ik hem een beetje ken hield ik zijn socials extra in de gaten.
Totdat het er ineens was. Het aanzoekfilmpje. Tot mijn eigen verrassing overviel het me toch. Iets met vergankelijkheid, met de herinnering aan mezelf met die man op zijn knieën voor me, bijna dertig jaar geleden. Toen in de sneeuw, in een verlaten hut in Noorwegen. Ineens was ik weer dat overrompelde, verliefde meisje, vol verwachting over alles dat nu zou gaan gebeuren. En precies dat is ook allemaal gebeurd – en meer.
J zat toevallig naast me toen ik het bericht zag en sloeg zijn armen even om me heen. Toen belde er een vriendin, en weer andere vriendin –  die destijds ceremoniemeester was bij ons huwelijk – kwam naar me toe met een fles champagne.

Het is altijd een goed idee om champagne te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *