Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Ouwe powervrouwen

Dit is wat ik zoek: vrouwen van 70 jaar en ouder die ik wil worden.

Want dat Mick Jagger 80 is en nog steeds sexy weten we inmiddels wel. En we kijken ook totaal niet op van een filmregisseur van 76 (Steven Spielberg bijvoorbeeld) die nog steeds aan de weg timmert. Ik ga niet nog meer mannen noemen. Want ik zoek dus de vrouw die ik wil worden: sterk, mooi, opwindend en oud.

Verliefd

Zo was ik laatst bij een concert van The Pretenders. Chrissie Hynde is 72 en heeft nog steeds een dijk van een stem. Ze probeert niet jong te doen, maar ze heeft dat leeftijdsloze van iemand die helemaal in haar kracht staat. En dus was ze ook bloedmooi op dat podium, met haar stoere gothic ketting en lila gitaar. ‘En nu ben ik verliefd,’ appte ik mijn vriendinnen. ‘Op Chrissie.’
Zulke vrouwen zoek ik, lichtende voorbeelden van dat vrouwen op leeftijd nog geil, vernieuwend en spannend kunnen zijn. En niet omdat ze proberen een jonge meid te zijn – juist niet. Wel omdat ze nog volop in beweging zijn en daardoor sterk en hyper vrouwelijk. Patti Smith is ook 76, met haar lange haren en haar fascinerende voorkomen van tegelijk heel kwetsbaar en heel sterk
Mijn grootste schrijversvoorbeeld werd gisteren 87 jaar. Imme Dros hoort bij een rijtje van vrouwen in de jeugdliteratuur die mij voor eeuwig en altijd gevormd hebben. Astrid Lindgren. Annie MG Schmidt. Tonke Dragt. Imme zelf is van een woeste schoonheid en haar taal is van een gecontroleerde schoonheid. Imme schrijft nog elke dag en ze heeft ook nog elke dag lief, ze is namelijk met de leuke Harrie Geelen. Om haar te eren heb ik op haar verjaardag de hertaling van haar Texelse trilogie gekocht voor mezelf. Alleen al de titel is om van te huilen zo mooi: Elke reis is een omweg naar hier.

Laten we daarop drinken.

foto Chrissie Hynde door Jan Doense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *