Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Iemand met talent

Ik noemde haar in gedachten soms Terror Meisje.

Zou Terror Meisje er zijn, dacht ik dan bijvoorbeeld als ik naar haar school fietste, een paar maanden lang elke week.

Spanningsboog

Ze was er altijd. Een grote meid, groep acht al helemaal ontgroeid, tegelijk ook nog een kind dat alle kanten op schoot. Elke les werd ze er meerdere keren uitgestuurd en kwam dan uit zichzelf altijd brutaal weer terug, ze liep en kletste zonder te vragen dwars door alles heen, met een spanningsboog die altijd op knappen stond. Ik hoorde de leraren over haar praten, haar moeder moest vaak op school komen maar die wist het ook niet meer.
Ze had een mooie, moeilijke naam die begon met de letter E. Ze was razend slim, kon goed lezen en een verhaal analyseren. En ze kon dus ook, bijna stiekem, heel mooi schrijven. Als ze wilde.
Bij de laatste les deelde ik boeken uit die ik had gekregen van de uitgever.  Bijvoorbeeld voor degene die het mooiste ‘boekreclame’ had gemaakt in de afgelopen weken. Van tevoren twijfelde ik nog. E. kon met een boek voor de klas staan en dan beginnen met: ‘Volg je dromen. Daar gaat dit over. Volg je dromen en dan bereik je alles wat je wilt.’ Tegelijkertijd had ze zo vaak mijn lessen verstoord en er een puinhoop van gemaakt, ook voor de anderen.
Ik gaf Kom hier Rosa aan E, ik zei er wel bij dat ik echt hard getwijfeld had en waarom. Maar dat ik de schrijver in haar herkende. ‘Ik hou van u, Anna van Praag,’ gilde E. Want als ze praat kan het alleen maar in de overdrive. Als ze schrijft is het spoken word, rauwe poëzie.

Mama belt me op en hoort pijn in mijn stem,
Ze begint zich af te vragen wie ik eigenlijk ben
Jij had kansen voor je voeten, maar je koos een blok.
Gaan we samen naar de top, dan gaan we samen naar beneden.
Niks kan me veranderen, nee ik blijf wie ik ben.
Speelkwartier voorbij, we gaan nu hoger op.
Vroeger was jij never daar., nu zie je dat het lukt en wil je een stukje van mijn taart.
Maar ik ben doelgericht dus als ik schiet dan is het raak.
Ik kan niet blijven dromen want dat doe ik als ik slaap.
Er is werk aan de winkel en als het moet dan ben ik daar.
Kijk niet wie ik was, nee je moet kijken wie ik ben.
Waar jullie een slecht meisje zien, zie ik iemand met talent.
Voor alles is een reden, vandaar dat ik God dank.
De een gaat naar de bajes en de ander naar het strand.
Maar zolang je blijft geloven dan loopt alles volgens plan.
Mijn vader was niet thuis en niemand was de man. 

Tekst van E, geredigeerd door mij. Welke rapper gaat met haar verder?
Bijgaande foto is tekst van ander kind.  En nu is het wel weer een tijdje klaar met het juf uithangen!

2 reacties op “Iemand met talent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *