Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Vermakelijk

‘Lezen jullie ook de blogs van Anna van Praag? Ik vind  ze erg vermakelijk.’

Dat zag ik ergens online voorbijkomen en ik dacht er een tijdje over na. Ik gooi bij vlagen mijn halve ziel en zaligheid de lucht in, hoezo is dat vermakelijk? De dingen die je doet en de dingen die gezien worden, het is soms een raar spanningsveld. Ook natuurlijk met de boeken die ik schrijf.

Op de set

Het nieuwste is dus dat ik -aan de zijlijn maar toch – heb meegewerkt aan het scenario van een film die nu gedraaid wordt. Daarom ging ik een dagje kijken op de set. Het was bepaald ontroerend om de woorden die ik had getikt uitgesproken te horen worden door topacteurs als Leny Breederveld en Victor Löw. Met Victor heb ik vroeger al wel samengewerkt in het theater, dat schepte meteen band.  Hij heeft inmiddels coronahaar en -kilo’s maar voor de film die ze nu draaien is dat precies de bedoeling.
Zo’n filmset is een soort schoolkamp: iedereen in een bubbel, met een voor buitenstaanders onbegrijpelijk programma en jargon, met tafels vol eten en met verkleden. Met nachtshoots en met zijn allen in een b&b. En ook met veel wachten, roken, koffie. Voor even was het heel leuk, maar ik betrapte mezelf op net iets teveel praatjes. Een film wordt drie keer gemaakt, zei J: als scenario, als het gedraaid wordt, en in de montage. Ik heb alleen in de eerste fase een beetje meegeholpen, in feite had ik daar niks te zoeken.

Daarom sneakte ik er na een tijde weer tussenuit, naar mijn eigen vakantiehuisje. Waar ik maar weer iets vermakelijks ging schrijven.

5 reacties op “Vermakelijk”

Als ik je blogs in één woord moest karakteriseren, zou ik zeggen: invoelbaar.

Als het in meer woorden mocht, dan werd het: warm, vanuit het hart geschreven, herkenbaar en zo nog wel een aantal woorden. Maar exact uitdrukken hoe ik je blogs ervaar, kan ik als niet-schrijfster niet echt. ik lees liever jouw rake woorden.

Terwijl ik deze eerste zin las, schiet het schaamrood naar mijn kaken, van herkenning. ‘Volgens mij schreef ik dit’. Meteen even gekeken op mijn account en de warmte stijgt nog meer naar mijn hoofd. Het bericht had veel meer mogen omvatten dan alleen het woord vermakelijk. Van Dale leert mij dat het: vermaak gevend; leuk, grappig, betekent. Encyclopedie.nl komt al dichter in de buurt bij wat ik ermee bedoelde: 1) Aardig 2) Amusant 3) Grappig 4) Humoristisch 5) Komiek 6) Komisch 7) Leuk 8) Leutig 9) Lollig 10) Moppig 11) Onderhoudend 12) Plaisant 13) Plezierig 14) Potsierlijk 15) Prettig 16) Vermaak gevend 17) Verzettelijk 18) Vrolijk. Hoewel ik jouw teksten nooit potsierlijk heb gevonden. Bovenstaande woorden geven ook niet goed weer wat ik van jouw zielenroerselen vind. Want uiteraard zijn ze veel meer dan vermakelijk!

Voor mij weer een wijze les: taal doet ertoe. Ook al is het maar een vlug geplaatste reactie op sociale media.

Hahaha ik zie dit nu pas. Maak je geen zorgen, je gaf me stof voor een leuk blog. En vermakelijk mag hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *