Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Powervrouw

Post uit Mexico!

‘Omdat ik weet dat je Frida zo’n powervrouw vindt,’ schrijft de dochter.

Stalen buis

Ik weet nog dat ik het werk van Frida Kahlo voor het eerst zag, dat was ook in Mexico. Ik ontdekte haar toen we op bezoek waren in het atelier van Diego Rivera. Een intrigerende vrouw, minnares van kunstenaars en revolutionairen, kunstenares in een tijd dat de mannen dominant waren in de kunst. En ook een vrouw met een Drama: het verhaal van het ongeluk. De stalen buis die zich door haar vagina had geboord en waardoor ze altijd pijn bleef houden. Het was geen geheim ze schilderde er zelfs over. Gruwelijk gefascineerd was ik: dat kunst zo naar en tegelijk zo prachtig kon zijn – dat ontdekte ik met Frida. Zoals ik ook het boek nog weet dat voor het eerst mij in mijn ziel raakte (Anne Frank), de muziek (Pachelbel), en het toneelstuk (Virginia Woolf).
Inmiddels is Frida hotter dan ooit Bij de Kitsch Kitchen pop up hier in de straat kan je Frida Kahlo portemonnees kopen, Frida Kahlo tasjes, Frida Kahlo spiegeltjes, Frida Kahlo zakdoekjes. Maar Frida met de post vanuit Mexico is natuurlijk het echtst. Ik zet haar neer op een belangrijke plek in de kamer. Vroeger vond ik haar oud, nu kijk steeds en denk ik: achossie wat jong nog. En dan al zoveel lijden. 

Kwetsbaar

Wat Frida tijdloos maakt is haar weigering om een perfecte vrouw te zijn. Ze dronk en rookte en liet haar Spaanse snorretje lekker staan. Haar seksualiteit was fluide. Terwijl de mannen om haar heen floreerden in de kunsten durfde zij persoonlijk en kwetsbaar te blijven. En met succes: wie van alle Kitsch Kitchen bezoekers kan net zo makkelijk een werk van haar toenmalig veel beroemder partner Diego Rivera herkennen?
‘Ik vind jou dat ook: een powervrouw,’ schrijft dochter. ‘Yes,’ zeg ik tegen Frida en ik denk dat ze knipoogt. 

 

Één reactie op “Powervrouw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *