Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Urban jungle

De Anna van mijn dromen is een stoer wijf.

Soms speel ik haar maar meestal mislukt het jammerlijk.

Tesla

De stoere Anna kan boren en klussen net als mijn vriendin Jowi, die woont op een schip. Dat je afvoeren kunt ontstoppen en een lekke band van je auto verwisselt. Gewoon soepel langs de snelweg, zonder voor elk wissewasje zoals niet starten als een hulpeloos kipje een of andere man te bellen. Sowieso is de stoere Anna iemand die snapt wat een Tesla is en waarom dat zo cool is. Die heeft er misschien al wel eens in gereden. De stoere Anna is een geweldige chauffeur namelijk, die krijgt nooit zweethandjes als ze met regen en heel veel verkeer op de snelweg moet invoegen. Die Anna kleeft niet halfslachtig achter vrachtwagens en andere slomo’s op de rechterbaan, nee, die Anna is bij voorkeur uiterst links te vinden.
Je ziet het eigenlijk al op de fiets.  Volgens mij hebben mijn dochters mij wel eens vergeleken met ‘een zwalkend nijlpaard’. Ik doe maar wat, eigenlijk. Het Amsterdamse fietsverkeer is een permanent overspannen snelweg.

Zwalken

Het begint al als ik wegfiets bij mijn huis. Dan moet je vaart maken en meteen keihard invoegen. Zolang je maar meebeweegt met de stroom gaat het goed. Maar als je ineens onverwachts gaat afslaan, of er is een of andere toerist voor je –en dat is altijd zo- dan wordt het dus, ja, zwalken. En dan het gescheld! De liefste omaatjes, zakenmannen in pak, leuke bakfietsmoeders… als ze op de fiets zitten worden het vuilbekkende monsters. Ik kan het weten want ik ben dus dat nijlpaard dat af en toe de boel verstoort. Soms springen echt de tranen in mijn ogen. Nee, dat is niet zo stoer.
Maar het is ook eng! Gisteren werd mijn bloedeigen kind geschept door een brommer. Niks aan de hand, alleen de schrik en gloednieuwe telefoon kapot (noem dat maar niks, voor een vijftienjarige). Maar toch. Als ik niet de deur uit zou moeten elke dag, zou ik zo’n angstig dametje worden dat zich zou verschansen in haar veilige huis. Nu is het elke dag: deur open, diep ademhalen en dan… lift off!

2 reacties op “Urban jungle”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *