Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Voel je vrij, voel je vrouw

‘Dit pakje past niet door de brievenbus,’ zegt de man van de tijdschriftenwinkel en ik barst in tranen uit.
Beetje te lang niet op vakantie geweest, geloof ik, twee zomers doorgewerkt.

Kwakoe

Daarom is het fijn om even met vriendin Sanne naar Kwakoe te gaan. Toch een beetje vakantie: Suriname! Andere geuren, smaken, kleuren op je netvlies. De maizenakoekjes en de bara herinner ik me van onze onnavolgbare nanny Josefien. Soms kwam ze te laat, dan stond ik haar supergestresst op te wachten. ‘Ik moet naar een vergadering, waar bleef je?’ ‘Die man van de bara’s was nog niet open,’ zei ze dan, totaal niet onder de indruk. Ze voerde de kinderen dus bara, okra, spannende drankjes tegen de krampjes en masseerde ze urenlang waarbij ze ze soms ondersteboven aan hun beentjes optilde. Ik denk dat mijn kinderen daarom nu zo soepel zijn en zoveel dingen lekker vinden. Op een dag kwam ik vroeger thuis en hoorde de oudste zelfs brabbelen in vreemde tongen. ‘Ach ja, ik praat soms Surinaams met ze,’ zei Josefien achteloos.
Josefien is dood maar ze is overal op Kwakoe, haar geur, haar eten en haar tovermiddeltjes. Sanne en ik kunnen geen genoeg krijgen van alle kraampjes. Al die zoete dranken, met en zonder alcohol. Fladder, wat is dat ook alweer? En bij de kruiden, medicijnen en smeerseltjes vinden we ook de spannendste dingen (zie foto).

Dansen

We dansen, drinken, maken nieuwe vrienden, en aan het einde stinken we van top tot teen naar barbecue. Ik wil helemaal niet terug met de metro, maar gewoon de hele nacht doorgaan, en morgen weer, misschien zelfs gaan wonen in Zuid Oost, waarom niet? Dat is nu helemaal hip en gezellig.
Maar thuis wachten de jonge katjes. En nogal veel klusjes en regeldingen en pakjes die niet door de brievenbus passen.
Gelukkig is ook de Haarlemmerstraat een soort dorp. ‘Het zit je niet mee vandaag he?’ zegt de man van de tijdschriftenwinkel warm. ‘Kom maar even hier hoor, mop, maak ik een kop koffie voor je. Sigaretje erbij? Stoeltje?’

2 reacties op “Voel je vrij, voel je vrouw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *