Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Dilemma’s

Een bikini of een badpak? Orange is the new black of Madmen? Btw aangifte doen of stiekem doorschrijven aan mijn boek? Wijn of chocola?

Mijn dag is een ketting of zeg maar gerust een keten van dilemma’s.

Dinsdagdiner

De dinsdagavond is duidelijk. Dan ga ik dus niet naar die extra leuke zumbales, maar dan kook ik het ‘dinsdagdiner’, zoals het in de app staat, alle vrienden van de dochters kunnen aanschuiven. Die dag is mijn tafel altijd vol, vaak moet ik er stoelen bij zetten. En dan pakken we het boekje ‘dilemma’s op dinsdag’ erbij, altijd goed voor verhitte gesprekken. Voorbeeld: ‘Elke keer dat je in de supermarkt bent moet je een pot bieten kapot gooien OF als je boodschappen doet probeer je altijd af te dingen bij de kassa.’ En dan MOET je kiezen. ‘Je zweet olijfolie OF alles wat je eet is te pittig.’ Nog meer? ‘Je zet van al je drollen een foto op Facebook OF je durft niet in je eentje naar de wc.’ ‘Je moet elke ochtend van 7 tot 8 vissen OF je moet iedere keer voordat je seks hebt je vader om toestemming vragen.’
We kunnen er geen genoeg van krijgen. Vaak zit er een vraag achter, zoals: hoe belangrijk is decorumverlies voor je, of welk zintuig is het meest onmisbaar?

Gemak

Niet meer paardrijden of blijven zitten op school? Dat had de jongste dochter aan haar vriendin gevraagd. Zelf was ze heel duidelijk: ‘Ik wil écht niet blijven zitten, dan maar stoppen met voetbal.’ Stel dat dat de keuze was – maar dat probleem doet zich helemaal niet voor. Mij trof vooral het gemak waarmee ze het besliste. Net zo razendsnel als de dilemma’s er soms op dinsdag doorgejaagd worden. Misschien hoort twijfel wel bij ouder worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *