Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Heel erg genant

Heb je recent nog een grote blunder gemaakt? Het antwoord is ja.

Het gebeurde twee weken geleden al, bij de opening van de tentoonstelling van Martin Scorsese in  het Amsterdamse EYE, maar ik durf het nu pas op te schrijven.

De heilige boven

Mijn collega’s hadden er zoveel werk van gemaakt. Heel letterlijk: de taxi van Taxi driver voor de deur, de boksring van Raging bull binnen, dat werk. En gezien de relithema’s bij Scorsese was er ook een prominente plek waar je kon biechten. Dat zag er beeldschoon uit met kleedjes en kruizen en mannen in priesterlijke gewaden.
Alleen, er durfde kennelijk niemand te biechten, het was er uitgestorven.
Nu is er iets in mij dat daar slecht tegen kan. Ik ga ook altijd juist naar dat kraampje op de markt waar niemand staat en bij het songfestival ben ik altijd voor Spanje.
Dus ik stapte naar voren en vroeg hoe het werkte. De ‘priester’ reageerde enthousiast. Ik kreeg een telefoonnummer en kijk, boven zat een andere priester achter glas, die kon ik bellen en onmiddellijk bij hem biechten, hij zou antwoorden.
Ik dacht even na. Je moet bij zoiets natuurlijk wel iets echts biechten, anders wordt het flauw. De ergste zonde die me te binnen schoot, besloot ik voor mezelf te houden maar er was een goede tweede. Ik pakte mijn telefoon en kreeg inderdaad de heilige boven aan de lijn.

Koptelefoons

Wat ik precies voelde op het moment dat…. Of ik ook spijt had. Schaamte wellicht? De biechtvader liet me er niet makkelijk mee weg komen. Maar uiteindelijk zeiden we samen een soort aflaatgebed op en toen ik mijn telefoon weer in mijn zak stopte voelde ik me werkelijk een beetje gelouterd.
Totdat ik al die mensen met koptelefoons opmerkte. Ik had ze wel gezien, die koptelefoons, ik had zelfs gezien vanuit mijn ooghoek hoe de ‘priester’ ze razendsnel begon uit te delen. Maar ik had dus niet begrepen dat al die wildvreemde mensen vrolijk mee hadden zitten luisteren naar mijn biecht. Ja, dat is stom.
Ik ben daar heel snel weggelopen, met mijn blik op oneindig.

(foto van dat andere EYE-programma, Cinema Erotica).

3 reacties op “Heel erg genant”

Ik vind het niet stom maar gemeen dat ze
mensen mee lieten luisteren.
Denk er maar niet meer aan.Zonde van je tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *