Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Stemadvies

Ga jij op hem stemmen? De mensen vragen het soms met iets sensatie-achtigs in hun stem.

Je ex-man op de lijst voor de tweede kamer, dat is een nieuwe ervaring.

Sexy

Mannen met idealen zijn sexy. Het was absoluut een van de redenen waarom ik op hem viel als vijftienjarig meisje. Zo’n bevlogen dappere die in zijn eentje de scholierenstaking op onze school organiseerde. Die mij meesleepte naar grote vredesdemonstraties en naar de kerncentrale in Borssele (geloof ik) waar we ons aan het hek lieten vastketenen. Zo romantisch! Met hem durfde ik met collectebussen de straat op om geld in te zamelen voor de bevrijding van Nelson Mandela. Ook al werden we soms bespot en vervloekt, dat wakkerde de passie alleen maar aan.
En aan de andere kant: niks geeft zoveel geloof in de goedheid van de mens als op een podium staan waar artiesten de sterren van de hemel zingen voor de vrede. Er was zelfs een keer dat wij allebei een podium presenteerden, hij het hoofdpodium, ik het kleine podium, met een heel vol festivalterrein ertussen. Nee, dat was niet het startsein van mijn carrière als presentator, maar opwindend was het wel. Net als samen de Internationale zingen bij het Pinksterkamp van de Jonge Socialisten, ik met betraand gelaat, hij gedreven door een theatraal vuur.
Datzelfde vuur brengt hem nu naar de Tweede Kamer.

Het is niet mijn partij. En zijn weg is niet de mijne. Sowieso is hij mijn man niet meer natuurlijk.
Maar ik ken niemand die zo onvermoeibaar vecht voor de linkse zaak. En ik weet nu al dat ik straks in dat stemhokje heel zachtjes de Internationale zal zingen. Al dan niet met een traantje erbij.

Één reactie op “Stemadvies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *