Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Die nacht, dat kind

Het was een koude nacht aan het eind van januari. Boven de grachten van Amsterdam hing een onwaarschijnlijk grote blauwe maan. Slechts een huis was schaars verlicht, kaarsje voor het raam. Daarbinnen lag een vrouw hard te zuchten, een man en twee oma’s aan haar zijde.

Dat was de nacht van jouw geboorte, liefste Chaia, overmorgen is het precies achttien jaar geleden.

Af

Ik woon niet meer aan de Brouwersgracht, wel om de hoek. Het winkeltje waar oma toen in alle vroegte rosbief ging halen omdat ik dat per se wilde eten na die nacht, bestaat niet meer, de oma’s zijn sowieso waterige kopieën van zichzelf geworden, geen sprake van dat die nog een pasgeboren babytje in bad zouden kunnen doen of kraamzorgen voor een familie die plotseling vierpersoons is geworden.
Maar jij dan, kindjelief. Maar jij.
Zo’n stoere, prachtige vrouw nu, nog even sterk en gepassioneerd als je als baby was maar oneindig veel groter en wijzer en rijker. Ik kan zo van je genieten, zo van je houden, zo mezelf zien in jou en nog zoveel meer.
Je wordt achttien, je bent af. En hoe.
Ik staar naar je geboortehuis, loop over je gracht, precies dezelfde route, een heel leven later. Wat er verder ook gebeurt, welke vreemde afslagen ik ook heb genomen onderweg,  wat voor rommeltje ik er ook van heb gemaakt zo nu en dan… ik en ook je vader moeten ergens toch ook iets heel erg goed gedaan hebben om jou te krijgen, wat een cadeau.

16251270_1551357514878487_1752951558_o

5 reacties op “Die nacht, dat kind”

Lieve Anna, gefeliciteerd met je grote, prachtige dochter. Ik zit met tranen in mijn ogen je stukje te lezen. Goed van je om je kind te vertellen dat je van haar houdt, van haar houdt, van haar houdt. Kus, Katelijne, ook voor je dochter

Vandaag zijn onze dochters weer jarig! De mijne studeert een jaar in Canada, ik mis haar vreselijk en het is de eerste keer dat we niet samen zijn op haar verjaardag. Geen idee of jij jouw dochter vandaag wel ziet, maar in elk geval van harte gefeliciteerd met har verjaardag, een mijlpaal in haar (en jouw) leven.

Sterkte lieverd, ik weet hoe het is als een kind de wereld in trekt. Mijn Chaia is vannacht uitgegaan (eindelijk legaal) en ontbijt hier vanmorgen. Ik koester dat.
En gefeliciteerd natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *