Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

De herbergierster vertelt

‘Spoedboeking in de suite.’ Als zo’n berichtje binnenkomt gaan er hier meteen allemaal radertjes draaien.

We klappen de tafel uit tot bed, maken het op, handdoeken en badjassen in de badkamer, flesjes in de minibar. En ik gooi een taartje in de oven voor het ontbijt. Want een overnachting in de suite betekent een uitgebreid ontbijt op bed de dag erna, twee volle trays.

Verzoeningen

‘Verzoenkamer vanmiddag. Regel jij de broodjes?’ Ook dat gebeurt vaak. Bed veranderen in tafel, kannen koffie en thee erop. Zo blij als de slaapgasten aan komen huppelen, zo zwaar sloffen de voeten van degenen die zich moeten verzoenen. Laatst hadden we nog een feestelijke beëindiging van een ambtelijk conflict en moest er gauw wijn aangerukt worden om het te vieren. Vaak lukt het niet en zeker niet meteen, vooral als het iets heel persoonlijks betreft. ‘Had je geen last van het geschreeuw?’ Nee, mijn eigen huisje ligt dan wel naast de glazen serre waar het allemaal gebeurt maar de isolatie is perfect. ’Het Mandelahuisje, voor al uw huwelijken en echtscheidingen,’  hoorde ik mezelf laatst wrang grappen.
Want ja nog even en het is weer volop trouwtijd. Ik heb ze al zien langskomen, de bruidsparen in spe. Sommigen willen het klein houden, anderen iets groter, een beetje festivalachtig. Ilco’s levenshouding van ‘waarom niet?’ is uiteraard heel inspirerend. Ikzelf hou af en toe mijn hart vast voor wat er deze zomer allemaal te gebeuren staat.
En ondertussen werkt ook de droomfabriek, dappere mensen met grootste plannen, en Ilco’s eigen droom: het oprichten van een nieuwe beweging die respect heet. Dat zijn vaak bruisende bijeenkomsten.

Onzichtbaar

Bij dit alles ben ik de ultieme beschouwer. Als herbergierster ben je onzichtbaar. Je kunt gewoon iemands slaapkamer binnenwandelen met je ontbijtje. Mensen nemen vaak niet eens de moeite om een badjas aan te trekken. Ook tijdens besprekingen aan de tafel valt niemand stil als ik de broodjes kom neerzetten, de koffie kom bijvullen. Ik hoor van alles (en denk er het mijne van).
Ik vind het fijn om voor mensen te zorgen, vooral als het er niet teveel zijn. Met name de bruidssuite is mijn winkeltje en ik ben dan ook supertrots dat we zulke goede rapportcijfers krijgen op het internet.
Maar vooral vind ik het leuk om te kijken. De hele wereld in een huis van glas.

Één reactie op “De herbergierster vertelt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *