Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Het tostipubliek

Ik stond op het overvolle terras, het was avond en ik haalde uit… om de volle beker koffie die ik toevallig in mijn hand had in het gezicht van een man te smijten.
Mag ik even onder ons? Ik vind Sail stom! Al dagen woon ik op een eiland omringd door dronken carnavalsgedoe – en ik haat carnaval.

Botencircus

Waar zijn onze leuke vaste herberggasten? Gevlucht waarschijnlijk voor deze doorgedraaide invasie. De hele dag overdreven blije bootjes op het water, kermissirenes, kutmuziek. En dan die stroom van mensen op de walkant: toeristen die hun eigen drankjes meenemen, snobdames uit het gooi. Ze klagen en ze zeuren en ze lopen weg zonder te betalen. ‘Er zijn heus ook heel erg leuke mensen,’ sust Ilco en ja, die zie ik ook wel. Maar wat ik vooral meemaak is dus dat overdreven botencircus, rijen voor de wc’s, weer verstoppingen, ons gras vertrapt. Het hele huis zucht en kreunt ervan.
In de keuken hebben we een parallel wereldje. Daar werken we als idioten, super geconcentreerd, in de hitte van alle ovens en begeleid door het voortdurend ruisen van de vaatwasmachine. Ik bak nog steeds de mooiste taarten, heb gelukkig elke dag iemand die continu tosti’s maakt. Honderden tosti’s draaien we erdoorheen op het ene ijzertje.
Op het eten doe ik mijn stinkende best. Ik maak paella voor zestig man van de kostbare kruiden uit Spanje op de manier die ik van mijn Spaanse vriendin geleerd heb.
En tsja, dan gaat het dus mis.

Dronken

Er zijn heus wel mensen die het snappen. Iemand zegt zelfs: ‘Ik waande me even in Spanje.’ Maar verder is het parels voor de zwijnen. Nog nooit eerder klachten over mijn eten gehad – tot nu. Dit is dus het tostipubliek dat de hele tijd komt zeuren of er ook currysaus in huis is – not. En dan is er dus die ene man die keihard bij de bar staat te roepen dat ik niet kan koken en dat die paella een belediging is voor Spanje.
Ja, hij is dronken en ja, het is heel dom om erop in te gaan. Niet wat ik geleerd heb in de horecacursus. Maar ik ben moe en het allemaal meer dan zat. Dus ik zeg keihard tegen die man: ‘Rot dan maar op van mijn huis.’ Waarop hij zijn borst opblaast als een kalkoen en zegt: ‘Bel de politie maar.’ Waarop ik dus met die beker koffie…

(Ja, ze hielden me tegen).

14 reacties op “Het tostipubliek”

Jammer dat ze je tegenhielden 😉
Niks van aantrekken, is t niet waard! Maar kan t me heeel goed voorstellen.
xx Birgit

Helemaal begrijpelijk! Wat vreselijk dat je er zo middenin zit. Voor ons is het fantastisch, we kunnen het doseren, kiezen of en wanneer we gaan. Gelukkig keert na vandaag de rust weer en ik hoop dat je een paar dagen kunt bijkomen? Sterkte nog even!

Eerlijk gezegd voelde ik deze horrorstory al aankomen Anna. “Paarlen voor de zwijnen” noemen ze dit verschijnsel 😉 Troost je: de mensen die jullie ten zeerste weten te waarderen, die rustig, leuk en gezellig zijn, zitten vanaf volgende week weer gewoon op jullie terras. Ik bewonder trouwens je zelfbeheersing 😉

Oh nee! Wat erg voor jullie/jou! Hopelijk kun je het snel vergeten. Ik haat die types. Voor mij een reden om niet s’avonds naar Koningsdag te gaan. En tijdens de Gentse feesten in België lopen ook zoveel zatlappen, brrr… Sterkte! Met de laatste schepen verdwijnt die ellende voor jullie tot ver voorbij de horizon…

Waarom houdt je van mensen die je jaren niet hebt gezien?( ik en jij;)) Om stukjes als deze. Pareltjes voor de parelvissers, haute cuisine voor het zuivere biologische hart en een glimlachende ziel. Zoooo blij dat ik niet naar sail ben gegaan( expliciet een ‘nee’ uit mijn haute cuisine bio- hart. Maar wel weer genieten van jouw briljante stukje en je temperament wat zonder twijfel tot bloei heeft kunnen komen in je prachtige spanje. Viva Anna!

O Anna, wat een vreselijk slot van dat prachtige festijn ! En wat hebben wij genoten op de eerste dag, de Sail-in. We vonden het zo prachtig allemaal en lekker eten. Komt ook door de geweldige bediening. Jullie waren gewoon jullie aardige zelf, maar je hebt ook fijn personeel, vriendelijk, behulpzaam. En dat vonden niet alleen wij, maar diverse mensen om ons heen zeiden het ook. Ik vond het heel begrijpeelijk dat je zo reageerde op die dronkelap !

Even in noord wezen kijken. Zeer wisselend publiek. Heel lief en vriendelijk naast dronken blaaskaken in dure speedboten. Jammer dat je niet vol uit kon halen. Ik denk dat dit soort eikels altijd boven komen drijven. Geniet van je verdiende rust. groet, jan Schindler

Volgens mij heb ik nog noot zoveel reacties op jouw blog gelezen en misschien komt dit door de rauwe naked truth die je opschrijft. Want helaas is menig leuk evenement in Amsterdam veranderd in een .. nou ja precies zoals je het beschrijft. En dat is zo jammer. Gelukkig is Sail nu voorbij en duurt het even voor die boten weer richting Amsterdam komen varen. Bereid je maar vast voor op Koningsdag 🙂

Ook op facebook idioot veel reacties Ella. dat had ik helmaal niet verwacht en ook niet zo bedoeld. Ik schreef dit blog in hdt holst van de ochtend in een soort roes, dacht eigenlijk dat het weinig gelezen zou worden…

Tja, wij hebben dus een heel ander Sail meegemaakt. Zeer massaal, zowel op de wal als op het water, maar mij viel juist op hoe weinig incidenten er plaats vonden, en hoe mensen zowel op het water als op de wal rekening met elkaar hielden en aardig met elkaar omgingen, en hoe weinig dronkenschap er was (geen). Heel anders dan Koningsdag. Het was idioot druk, maar voor vijf dagen vond ik het wel leuk. Ik voelde zelfs iets van weemoed toen alle schepen weer wegvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *