Categorieën
Verhalen van de berg

Zigeunerlegging

‘Ik heb totaal geen medelijden met je, dit heb ik zelf elke dag,’  zegt mijn dochter.

Je gaat naar school en naar de universiteit. Tot je dertigste doe je zo hier en daar nog een cursus. Maar dan ben je wel met klaar met dat schoolse gedoe. Denk je.
De enige examens waar ik ooit voor gezakt ben zijn mijn rij-examen en mijn type-examen. Dat rij-examen kwam later wel goed, typen blijft een moeilijk dingetje, of eigenlijk: ik kan het niet blind. En ook niet met meer dan vier vingers (ik kan het wel snel).
En nu moet ik ineens wéér. Allergenen-examen, hygiënecode-examen en straks ook nog sociale hygiëne-examen. Biertaples en baristales. Pas daarna mag ik een herberg runnen.

Hersenhelft

‘Gefeliciteerd, u bent geslaagd!’ Nee, ik word niet blij van al dat geleer, mijn hersens zijn te vastgeroest.
Dus wat doe ik om mezelf lenig te houden: nóg een cursus. Maar dan eentje die mijn andere, intuïtieve hersenhelft stimuleert. Het is vrij absurd in alle drukte, maar het is me gelukt: de afgelopen maanden heb ik stiekem heel hard gestudeerd en nu kan ik het. Of tenminste, ik moet nog heel veel oefenen, maar de theorie beheers ik, daarvan getuigt een gewichtig certificaat. Ik heb zelfs nog extra informatie verzameld op Internet, ik heb echt heel hard gewerkt temidden van alle verhuis, schrijf- en examendrukte.
Dus. Straks in het najaar in de herberg, kun je bij me langskomen en dan geef ik je een consult in de glazen serre (als ie vrij is). In het begin nog heel rustig want zoals ik al zei: ervaring is alles. Maar toch. Volgens mij heb ik er wel een beetje gevoel voor, ik vind het in ieder geval fascinerend om te doen. Nee, deze kennis is niet zo onomstotelijk als de informatie over de kritieke tijd/temperatuurverhouding voor voedselbederf. Sommigen van jullie zullen het zelfs totaal overbodig vinden dat ik nu begrijp hoe de oeroude ‘zigeunerlegging’ werkt. Maar voor al die anderen, kan ik straks wel mooi de tarot leggen!

2 reacties op “Zigeunerlegging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *