Categorieën
Verhalen van de berg

Niet klaar

Ik woon vandaag op een vliegveld. En daar wil ik eigenlijk blijven.

Met een lange tussenstop in Barcelona reis ik naar de kinderboekenweek, voor een tourtje langs scholen en bibliotheken – een marskramer met maar één product: verbeelding.
Mijn collega’s hebben enorm zin in dit ‘hoogtepunt van het jaar’, vang ik zo her en der op. Het thema is ‘sport en spel,’  met de opwindende pay off: Klaar voor de start. Ik zet mij nu alvast schrap voor voetbalboeken en blije gymleraren.

Lelijk

Het punt is, ik vind het thema zo lelijk. Daar hebben ze patent op, onze  kinderboekenweekthemaverzinners. Het thema van vorig jaar ‘Hallo wereld‘  bezweek onder zijn eigen cliché, net als dat van het jaar ervoor: Superhelden. Juist als je zoals ik probeert in workshopjes voorbij de standaard plaatjes te kijken, is zo’n thema eerder een obstakel dan inspirerend.
En dat hoeft helemaal niet! Neem de Vlaamse jeugdboekenweek, thema dit jaar: Lezen is gevaarlijk. Eerder hadden ze ook al Een zee van tijd. Achter de spiegel. Of gewoon simpelweg: Mooi.
Maar goed, ik heb heus mijn best gedaan, die kinderen kunnen er ook niks aan doen. Brainwave: ik heb een spel gemaakt van het maken van een verhaal, kijken of het lukt. Toen ik het thuis uittestte op mijn eigen kinderen werd het een heerlijke chaos. Daar moet ik nog wel een soort draai aan geven.
Maar nu even niet.

Barça

Misschien wel het fijnste van vliegvelden is de verlichting, het heeft iets rijks en tijdloos. Het meest decadente vliegveld waar ik ooit was, was van Dubai, dat fonkelde 24/7 als een reusachtige kerstboom. Op Barcelona zijn in ieder geval de topmerken aanwezig: Starbucks, Chanel, La Perla, en natuurlijk Barça. Een stuk beter dan Madrid: Barajas heeft iets jammers, met net de verkeerd soort winkels.
Maar zelfs dan hou ik van vliegvelden.
Mijn macbook, mijn koffie, mijn koffer. Om me heen duizend verhalen van mensen in beweging. Lichtjaren verwijderd van alle sportwedstrijden en sporthelden die ik volgende week ga tegenkomen. En bibliotheken versierd met ballen, hockeysticks en paardrijzweepjes.

2 reacties op “Niet klaar”

Vliegveld van Singapore is ook geweldig om te zijn. Zelfs een vertraging van meerdere dagen door een aswolk was daar goed te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *