Categorieën
Verhalen van de berg

Boeken als messen

‘Ik ben totaal blanco, help me even.’ Mijn man, zwervend tussen Istanbul en Amsterdam voor de internationale dag van de vrede (21 september), moet in een interview zijn top tien geven van boeken over de oorlog.

Het is geen moeilijke vraag. Dat wordt het pas als ikzelf na ga denken over wat het is dat een boek onontkoombaar maakt, een oorlogsboek in dit geval. Waarom boeken inderdaad wapens kunnen zijn. Hier volgen er drie die mijn leven (een beetje) hebben veranderd. Boeken om juist deze week te lezen.

Zonder bloed, Alessandro Baricco

Heel eerlijk: ik wilde dat ik dit boek had geschreven. Omdat het over liefde gaat. En over oorlog. Nee, het gaat nog verder: oorlog en liefde zijn hetzelfde in deze novelle, ze zijn complementair – dát was het inzicht. Het verhaal is simpel; een klein meisje ziet haar vader, die een oorlogsbeul is voor haar ogen afgeslacht worden en de rest van haar leven zoekt ze naar de jongen die op dat moment haar grootste vijand maar ook redder was. Dat ze hem dan vindt. En dan… Zo hartverscheurend mooi!

De boekendief, Markus Zusak

Heel eerlijk: dit boek had ik nooit kunnen schrijven. Dat de Dood zelf het verhaal vertelt van zijn avonturen in de tweede wereldoorlog, zo bizar kronkelt mijn geest niet. Maar het werkt! Zelfs zo goed dat je aan het eind niet meer kunt ophouden met huilen. En dat je ontdekt dat je al die tijd je adem ingehouden hebt.

Hoe ik nu leef, Meg Rosoff

Heel eerlijk: ik heb een enorme hekel gehad aan dit boek. Totdat het mijn favoriete oorlogsboek ooit werd, een beetje zoals liefde ook met afkeer kan beginnen. Een ongeduide oorlog, een groepje kinderen, liefde & seks… en hoe het allemaal kapot gaat. Een boek dat fysiek pijn doet, gruwelijker ken ik ze niet.

7 reacties op “Boeken als messen”

-Philip Caputo: A RUMOR of WAR (US of A)
-Bao Ninh: THE SORROW of WAR (North Vietnam)
-Tolstoy: WAR and PEACE
-Geoffrey Parker: THE DUTCH REVOLT
-Pat Barker: REGENERATION
-Michael Morpurgo: WAR HORSE
-Fitzroy MacLean: ESCAPE TO ADVENTURE
-Hugh Thomas: THE SPANISH CIVIL WAR
-T.E. Lawrence: SEVEN PILLARS of WISDOM
-Primo Levi: IS DIT EEN MENS ?

Er is ook een ander type oorlogsroman:

Etty Hillesum, Het verstoorde leven
De kinderen van 67 (kinderboek, Lisa Tetzner)
De donkere kamer van Damokles (W.F.Hermans)
Een nieuwe morgen (kinderboek, David Wechsler),

waaraan je kunt zien dat de oorlog ook het beste in mensen naar boven brengt.

“Zonder Bloed” ken ik niet, de andere twee vond ik ook heel indrukwekkend. Weer een boek erbij op m’n te-lezen-lijstje dus, je aanbeveling maakt me erg benieuwd.

Ochtend in Jenin van Susan Abulhawa. Daar moest ik om huilen.
Nu lees ik Geen van ons keek om van Tahmina
Akefi. Ik word er helemaal zenuwachtig van.
Een ware geschiedenis van een familie in Kaboel.
Vreselijk wat mensen elkaar steeds maar weer
aandoen en waarom?

Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *