Categorieën
Verhalen van de berg

De baas van de katholieken

Ergens hebben we geloof ik iets niet helemaal goed uitgelegd tijdens de opvoeding.

Het begint zo onschuldig.
‘Vandaag heb ik het leukste vak van de week,’  zegt Dunya als we samen de berg omlaag lopen naar de schoolbus.
Ik sjok naast haar met de hond (!). Moe (ik, niet die hond) ook een beetje bedwelmd. Dat zijn we allemaal, er is al iets van lente in de lucht en dat komt vooral doordat de amandelbomen bloeien. Overal de geur van honing. En de groenteman heeft al de eerste aardbeien uit Huelga.

Religión

‘Luister je wel, mama? Alternativa is mijn lievelingsvak.’
‘Echt?’
Alternativa is wat Dunya krijgt in plaats van religión. Je kon haar daarvoor inschrijven bij het nieuwe schooljaar – een goeie service want bijna alle kinderen uit haar klas gaan wel naar religión, net zoals dat die kinderen nu al jarenlang worden getraind voor de communie.
‘Leer je bij alternativa dan dingen over andere godsdiensten?‘ vraag ik.
‘Nee, we doen spelletjes,‘  zegt Dunya. ‘Ik en vier zigeuners die ook niet naar religión hoeven. Terwijl de juf haar andere lessen voorbereidt.’
‘Hm. Snap je eigenlijk waarom we liever niet willen dat je naar religión gaat? Begrijp je wat wij lastig vinden van het katholicisme?’
Dunya blijkt het niet te weten, en ook het verschil tussen katholiek en protestant niet.

De Joden

De beste gesprekken hebben wij altijd op dit moment van de dag. Nog steeds omlaag lopend, begin ik aan een korte relicursus, heel verantwoord door middel van vragen.
‘De katholieken hebben soms problemen met mensen die anders zijn,‘  begin ik. ‘Weet je ook met wie?’
‘Met de Joden,’  zegt Dunya.
Dit antwoord is zo verrassend, dat ik snel een paar stappen terug ga in mijn uitleg. Ik zie haar ogen op mistig gaan als ik begin te vertellen dat protestanten en de katholieken allebei in God geloven, maar katholieken ook nog in een baas op aarde… en dat wij dus nogal een hekel hebben aan die man en zijn conservatieve denkbeelden.
Dunya knikt braaf.
‘En weet je ook hoe die man heet?’
Dunya knikt weer. ‘Hitler,’  zegt ze ernstig.

4 reacties op “De baas van de katholieken”

Staat niet ergens in de Bijbel: zalig zijn de onwetenden? Van spelletjes doen met zigeunerkinderen leer je ook van alles over het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *