Categorieën
Verhalen van de berg

Kosmos

Ik heb een vriendin die goeie zaken doet met de kosmos. Elke keer als ze iets heel graag wil, slingert ze die wens de lucht in en elke keer krijgt ze van de megasinterklaas die ‘de kosmos’ voor haar is precies terug wat ze wil.
Dat ga ik ook doen.

‘Zijn uw boeken verfilmd?’  Het is een standaardvraag als ik een klas bezoek. Nee, zeg ik dan ‘maar Jacques Vriens moest ook heel erg lang wachten op de verfilming van Achtste groepers huilen niet.’
Onzin natuurlijk. Er worden aan de lopende band boeken verfilmd. Ook heel recente. Zelfs debuten. En dat wil ik ook! ( woorden drijven nu van mijn scherm als wolkjes omhoog).

Gobbit

Vertalingen en verfilmingen leveren veel nieuwe lezers op, maar vooral lijkt het me zo geweldig om je verhaal vertaald te zien in een ander medium. Om die reden ga ik dit jaar ook eindelijk vaart maken met het plan om een graphic novel te maken samen met de leukste illustratrice van Nederland (toch, Milja?) Zij de tekeningen, ik het verhaal, zonder hiërarchie of vooropgezet plan.
Ik wil dus géén scenario schrijven, dat lijkt me enorm ingewikkeld. Ik wil er zelfs niet ‘bovenop zitten’. De films van Harry Potter bijvoorbeeld kan ik niet aan, die boeken zijn me veel te letterlijk genomen. Dan ga ik me alleen maar storen aan wat ik zelf anders had bedacht. Hoe Harry eruit ziet bijvoorbeeld. Ooit, voor de films, had ik een veel leuker kind in mijn hoofd. En hoewel ik na de eerste Harry Potterfilm al ben afgehaakt, kost het me nog de grootste moeite om dat kind terug te verzinnen.
Nee, dan In de ban van de ring en de Hobbit (de Gobbit, zeggen ze in Spanje). Bij Peter Jackson worden die boeken iets heel nieuws. Een film dus, die heel goed naast het boek kan bestaan, als een twee eiige tweeling.

Almadovar

Peter Jackson kan het ook klein, denk Heavenly creatures. Dus waarom zou hij niet Vossenjacht… of Het heksenhotel… En kan Pedro Almadovar niet iets met Kom hier Rosa gaan doen?
Oké oké, je moet een beetje megalomaan denken. Dat is die kosmos zelf ook.

Één reactie op “Kosmos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *