Categorieën
Verhalen van de berg

Ascetisch leven

Ik weet niet precies wat het is, ascetisch, maar ik denk dat ik zo leefde de afgelopen weken. Met zo min mogelijk ingrepen een huishouden runnen, vroeg naar bed, vroeg op en vooral veel ontbijtkoek eten.

Dat was allemaal om zoveel mogelijk ruimte te maken om te schrijven. Ik heb mijn boek weer terug van de uitgever en alles ging daarover. Autoritje naar het voetbalveld? Nadenken. Plotseling wakker middenin de nacht? Nieuwe plotjes verzinnen. Ergens iets bijzonders zien of lezen? Onmiddellijk gebruiken.

Staking

Zelfs als het hele land in staking is laat ik (en hoor mijn beide opa’s grommen in hun graf) mijn jongste dochters gewoon naar school gaan. ‘Maar we zijn de enigen.’  ‘Zolang ik geen brief krijg van de school, gaan jullie er gewoon heen.’  En de oudste die ‘stakingsrecht’ blijkt te hebben en daar ook gebruik van maakt, verplicht ik de hele dag uit mijn buurt te blijven en ondertussen de doelen van de staking te bestuderen.
Al die tijd drink ik geen wijn (hoewel dronken schrijven me ook altijd wel interessant lijkt) en veel water. En die ontbijtkoek. Er komt in dit soort periodes altijd iets wat ik steeds wil eten. Kan ook drop zijn, chocola of appels of biefstuk. Ontbijtkoek is op zich best lastig want niet te koop in Spanje. Maar ik heb inmiddels een goed en recept, dus ik heb dezer dagen al mediterend -‘Mam! Sta je nou hardop in jezelf te kletsen?!- ik weet niet hoeveel ontbijtkoeken gebakken.

Maar nu komt Ilco terug van al zijn reizen, eindelijk, dus mag ik deze privé-vastentijd wel even doorbreken. Over andere dingen dan mijn boek denken en weer eens een echt gesprek voeren. In bed blijven liggen, spijbelen in de zon, taarten bakken. En wijn drinken: ik heb de beste wijn van Montefrio in huis gehaald en o wat heb ik daar zin in.
Een paar dagen.
En dan gauw weer verder.

Recept voor ontbijtkoek

130 gram volkorenmeel en 130 gram gewoon meel mengen met: zakje bakpoeder, lepel kaneel, lepeltje gemberpoeder, mespuntje peper, kruidnagel, nootmuskaat, zout. Beker melk toevoegen en ook een paar (afhankelijk van hoe zoet je het wilt) lepels stroop. 75 minuten (afgedekt) op 160 graden in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *