Categorieën
Verhalen van de berg

Heerlijk Spaans verhaaltje

Chaia’s leuke nieuwe meester doet een gedachte-experiment met de klas: de wereld vergaat, alleen 5 mensen krijgen de kans om te ontsnappen in een ruimteschip. Zij kunnen ergens anders een nieuwe wereld leefbaar gaan maken. Wat voor soort mensen heb je dan het hardst nodig?

Artista

Er moet een dokter bij zijn, daar is iedereen het snel over eens. Maar verder? Een architect om huizen te bouwen in de nieuwe wereld?
‘Misschien weet die architect wel helemaal niet hoe hij daadwerkelijk een huis moet bouwen,’  zegt de slimste jongen van de klas. Zodat ze gezamenlijk besluiten de architect in te ruilen voor een timmerman. Beter een lelijk huis dan geen huis.
Een wetenschapper hebben ze ook nodig, vindt de klas, om nieuwe dingen uit te vinden en te snappen hoe alles werkt. En misschien een tuinman die kan zorgen dat er van alles eetbaars gaat groeien?
Chaia, kind van mijn hart, pleit voor een ‘artista’, iemand die over de nieuwe wereld kan schrijven, bijvoorbeeld. Grappig genoeg is de hele klas (die normaal collectief lezen haat en Picasso nog niet van Goya weet te onderscheiden) het met haar eens. Er gaat dus ook een kunstenaar mee naar de nieuwe wereld.

Sara Carbonero

Een timmerman, een wetenschapper, een dokter, een kunstenaar. De laatste persoon die mee moet is de lastigste. De discussie in de klas loopt hoog op. Een kok misschien? Of toch die tuinman? Een van de jongens vindt absoluut dat Sara Carbonero mee moet, dat is de sexy sportpresentatrice van TeleCinco (net als Yolanthe getrouwd met een topvoetballer). Maar de meisjes zijn tegen.
Het winnende idee komt uiteindelijk van de kleine Elena. ‘Ik weet het!’  roept ze plotseling, ‘ ik weet wie er nog mee moet: een abuela!’
Verwarring in de klas. Een abuela? Een grootmoeder???
Maar sommige kinderen knikken al. En Elena verduidelijkt: ‘Dan is er altijd iemand bij die warme truien kan breien en koekjes bakken!‘

Commercial break

Nog even iets anders. Mijn ‘agent’ Remco gaf me nog wat links door waarin ik praat over Vossenjacht, dus voor wie er geen genoeg van kan krijgen:
Radioprogramma Capuccino:
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio2/ncrv/cappuccino/20110423-09.wma.
Het begint op 2.13.50 (uur, minuut, seconde) tot ongeveer 2.20.50
En Oba Live:
http://www.obalive.nl/default.aspx?lIntEntityId=1447
Je kunt dan eerst klikken op ‘mijn’ deel, maar ook op het tweede deel waarin ik ondermeer reageer op Edward van de Vendel.

Één reactie op “Heerlijk Spaans verhaaltje”

Wat een leuke variant is dat op een oefening in groepsbesluitvorming die al jaren meedoet in managementtrainingen over 5 voorwerpen die je moet kiezen uit een lijstje om te overleven op bv de maan.
En toevallig heb ik Cappuccino gehoord zaterdag, leuk om de stem bij de foto te horen. Je prikkelde de luisteraars in elk geval wel om het boek te gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *