Categorieën
Verhalen van de berg

Engelen

Ik ben dol op rituelen.
Zo hebben wij, tot verbijstering van veel van mijn vriendinnen en groot geluk van mijn schoonmoeder, op een mooie lentedag onze drie dochters in één keer laten dopen in het houten kerkje van Durgerdam. En dat terwijl ik zelf bij geen enkele kerk sta ingeschreven. Ik ben ook dol op heksen en de volle maan, en – dit tot lichte ergernis van Ilco- op Mariaprocessies.
Dus toen ik de kans kreeg om een reizend groepje engelen vijf dagen in huis te ontvangen, zei ik natuurlijk meteen ja. Het vergde wat uitleg hier thuis, omdat ze even dachten dat ik vijf bedden moest gaan opmaken en extra eten koken, maar nee, dit zijn onstoffelijke wezens. Die komen alleen maar goede energie brengen. Vijf engelen, vijf dagen. Ik begon meteen met de voorbereiding.
(Lees verder)

Amandelbloesem

Op de aankomstdag van de engelen bakte ik een gateau des anges, zette amandelbloesem voor ze neer (je moest ze ontvangen met een groene appel, witte kaarsen en een witte bloem) en zaten wij met de hele familie klaar bij de tv om de speciaal hiervoor uit Nederland ingevlogen dvd van City of angels te bekijken. Dit moment was al dagen voorbereid, Bloem liet er zelfs een partijtje voor schieten.
En toen viel de stroom uit.
Na het eerste gedoe met kaarsen, zaklantaarns en open haardvuren (zonder stroom ook geen water en warmte) begon ik, met groeiende ergernis de dvd in de diverse laptops te proppen. Nummer één had geen stroom genoeg, nummer twee geen geluid en nummer drie geen discdrive. Tegen die tijd was de taart koud en ik zo gefrustreerd dat ik inmiddels de hele familie tegen me in het harnas had gejaagd. Bloem zat met tranen in haar ogen, Ilco gooide boos een harige slof van Bloem naar mij toe en Chaia, die dacht dat dat de poes Elly Grey was die levenloos bleef liggen, begon te gillen. Alleen Dunya zat met pretoogjes onder een dekentje toe te kijken hoe het later en later werd.
Uiteindelijk kwamen de engelen natuurlijk toch maar toen was alleen Bloem nog op. Ik sprak de rituele woorden, met enige verbijstering gadegeslagen door Ilco. Maar Bloem deed de deur voor ze open en wij zagen allebei echt heel duidelijk hoe de poes Elly Grey onmiddellijk aan kwam rennen en een hoge rug maakte. Niet veel later ging het licht weer aan.

Gateau des anges

Meng een ons bloem met een ons suiker en 30 gram maizena. Bekleed een vorm met bakpapier (niet invetten).
Klop 12 (ja 12) eiwtitten met zout en bakpoeder en doe er na een tijdje anderhalf ons suiker en een schep vanillesuiker bij, en klop tot het eiwit in punten blijft staan. Roer het bloemmengsel erdoor en bak een half uur op 190 graden. De, erg naar eierkoeken smakende, taart is gaar als de bovenkant terugveert als je erop drukt. Bestrijk hem met slagroom.
(En de volgende dag zabaglione eten, van al die dooiers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *