De engste vrouw van Spanje

Vergeet de griezelige hertogin uit Alice in Wonderland die haar kin in je schouder boort als ze naast je staat. Zij is geincarneerd in de meest bizarre, engste vrouw van Spanje: de hertogin van Alba. Zo iemand die ‘s nachts ineens als een halfdode geest op je voeteneind komt zitten

Inburgeren betekent natuurlijk ook roddelbladen lezen. Onze Maxima heet Letizia en is vergelijkbaar knap en werelds. Ook zij heeft dikke blonde prinsessenkindjes. De Spaanse Carice heet natuurlijk Penelope en zij en Javier – en hun zoon Leo – zijn de kurk waarop de bladen drijven. Gespot in een restaurant in Madrid! Aan het strand bij Barcelona! Op bezoek bij de president! Voetballers en bijbehorende vrouwen hebben wij hier in Spanje in overvloed, zowel bij Real Madrid (nee, ik zeg niks over gisteren) als Barcelona. Maar bovenal hebben wij de hertogin van Alba.

Niet knielen voor de paus

Komt de naam je bekend voor: ja, ze is familie van die goeie ouwe hertog van Alva, die verschrikkelijke dingen deed tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ze is sowieso enorm adellijk en verbonden met zo’n beetje al het oude geld van de oude wereld. Daardoor heeft ze fascinerende privileges zoals dat ze niet hoeft te knielen voor de paus en met haar paard naar binnen mag rijden in de kathedraal van Sevilla. In haar twaalf kastelen hangen talloze schilderijen van Goya en Velazquez. Zo’n vrouw dus. Als je foto’s van vroeger ziet is het nog best een lief meisje ook. Schijnt dat zelfs Picasso op haar viel.
Maar nu is ze 85 en als ik soms droom over botox en andere wanhoopsingrepen hoef ik alleen maar even bij de tandarts of de kapper een tijdschrift open te slaan. Nee!!! Bij de hertogin is zo’n beetje alles misgegaan wat maar mis kon gaan. Een soort omgekeerde Michael Jackson: hij is gladgetrokken zij is uitgerekt. Een karikatuur van een hertogin. Zo eng dat je ervan schrikt. Nog een keer kijken, help!
Wat haar er overigens niet van weerhoudt om binnenkort te gaan trouwen met een knappe, eenvoudige man van vijftig.  ‘Ze is zo lief,’  zegt hij tegen de journalisten en de woeste familie. Tsja.

Categorieën: verhalen van de berg

Reacties (7)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*