Wie is Anna

Anna van Praag

Ik houd van plekken die met reizen te maken hebben zoals vliegvelden en van die grote tankstations die vierentwintig uur open zijn. Misschien hou ik daarvan nog wel meer dan van het reizen zelf, hoewel ik -op hakken en met lippenstift- door de hele wereld ben getrokken. Ik was getrouwd met een avonturier en met hem en onze drie blonde zigeunerdochters zijn we ooit ruim twee jaar in een Landrover Defender door Afrika en het Midden Oosten gereden.

Snickerboa

Ik kan de lekkerste taarten van de wereld bakken en mijn vrienden kunnen mij altijd ’s nachts wakker maken met wat voor vraag of opmerking dan ook. Ik ben een beetje verliefd op mijn dochters (en soms helemaal niet). Het blijst word ik van schrijven en dan vooral als een verhaal vleugels krijgt. Dat lukt niet altijd, maar toch heb ik inmiddels twintig kinder- en jeugdboeken op mijn naam staan, de laatste jaren vooral crossover. Ik schrijf ook voor kranten en tijdschriften en ik geef schrijfworkshops. Mijn blog dat ik al elf jaar trouw bijhoud is inmiddels beroemder dan mijn boeken. Het liefst zou ik in een vliegtuig naast Elisabeth Gilbert zitten, hoewel een nachtje stappen met John Green me ook wel wat lijkt.  Astrid Lindgren, een van mijn lievelingsschrijvers, ben ik een keer gevolgd naar Zweden, samen met mijn zus. Ik ben toen in villa kakelbont geweest, in de huizen van Bolderburen en ook in het timmerschuurtje van Emiel. Dat heet in het Zweeds ‘snickerboa’ – dat werd bij mij en mijn zus een soort nieuw woord voor ‘brutaal geluk’.

Fragments of things are pretty interesting. You can dream the rest. (David Lynch).

Schrijven is reizen en lezen bij elkaar en ook nog iets dat te maken heeft met de Spin Sebastiaan van Annie MG Schmidt. ‘Kijk daar gaat hij met zijn drang,’ zeggen de andere spinnen als Sebastiaan tegen alle adviezen in toch binnen een web gaat maken. Ik kan wonen waar ik wil, zes jaar lang was dat op een berg in Zuid Spanje tussen de olijfbomen, twee jaar in een Landrover en nu weer terug in Amsterdam: eerst runde ik een herberg aan het IJ, nu woon ik hartje centrum in een monumentje van het ‘type halsgevel met doorboorde bloem’. Dat heeft gelukkig niks te maken met de bloem in mijn haar.

Zie verder op deze site het Afrikablog, verslag van ruim twee jaar wonen in een Landrover Defender – en de verhalen van de berg: het leven in een klein mediterraan stadje in het hart van Andalusië.